Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumpadministrationen går till attack mot gratis preventivmedel - medborgarrättsrörelse tar regeringen till rätten

Från 2017
Uppdaterad 06.10.2017 23:10.
Ansiktsbild på USA:s president Donald Trump. 26 September 2017.
Bildtext Trumpadministrationen vill ge fler företag möjligheten att vägra betala försäkringskostnaderna för preventivmedel åt arbetstagare.
Bild: EPA-EFE/Olivier Douliery

President Donald Trumps administration förändrar klausulen i Obamacare som ser till att sjukförsäkringen täcker preventivmedel.

I maj undertecknade Trump en presidentorder för att ge religiösa grupper möjligheten att neka sina arbetstagare försäkringstäckning för preventivmedel på religiösa grunder.

USA:s hälso- och socialministerium uppger att de tänker utöka möjligheterna för företag att neka försäkringstäckta preventivmedel på moraliska grunder.

Det amerikanska justitieministeriet avslöjade samtidigt en ny plan som ska hjälpa rättfärdiga de nya reglerna och låta Trumpadministrationen nöta bort aspekter av Obacamare.

Allt fler ska få möjligheten att vägra betala preventivmedel

Under Obacamare, även känt som Affordable Care Act, måste arbetsgivare förse arbetstagare med sjukförsäkring som täcker preventivmedel.

Undantaget har varit religiösa organisationer.

Några privata bolag krävde samma rättigheter och 2014 slog den högsta domstolen fast att privata bolag kan vägra följa regeln på religiösa grunder.

Nu gör Trumpadministrationen det möjligt för offentliga bolag att inte stå för preventivmedelskostnader.

Den amerikanska medborgarrättsrörelsen ACLU uppgav tidigare i år att de kommer att gå emot Trumpadministrationen om en sådan regel föreslås.

Nu har ACLU lämnat in en stämningsansökan till en domstol. Rörelsen tar regeringen till rätten över beslutet.


Källa: Reuters

Diskussion om artikeln