Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu går mustpressen för högtryck

Från 2017
Äpplen pressas till must i en maskin.
Bildtext Mustpressen går för högtryck på Lalle gård.
Bild: Yle/Roger Källman

I likhet med andra grödor är årets äppelskörd försenad på grund av den dåliga sommaren. På Lalle gård i Veikars, Korsholm är det nu äntligen full fart i musteriet.

- Jag sa i början av säsongen att få se nu om det blir nånting alls. Man märker nog att äpplena kunde ha fått mera sol, då skulle de haft mera smak, säger Christine Smeds.

Christine Smeds.
Bildtext Christine Smeds
Bild: Yle/Roger Källman

För många av de kunder som hämtar in sina äpplen för mustning är äpplena mindre än vanligt. Förstås finns det undantag och en del har fått rekordskördar och enorma äpplen.

Ett kilo äpplen ger en dryg halv liter must. Fasta äpplen ger bättre saft än mjöliga, säger Christine. Bäst smak får man genom att blanda olika sorter.

- Är äpplena övermogna så ger de mindre saft än då de är mera på omogna sidan.

Pastöriserat håller länge

Äpplenas väg genom musteriet börjar med att de töms i en ränna som leder ner i ett vattenbad. Efter tvättningen matas frukten upp längs ett transportband.

- Så förs äpplena in i ett rör, där en propeller slungar runt dem mot ett grovt rivjärn. Efter det kommer de ner i bandpressen.

I pressen förs den rivna äppelmassan genom flera valsar, som pressar ut saften i en balja. Saften går vidare till filtrering, medan pressresterna går till kompostering.

Bag in box förpackning fylls med äppelmust.
Bildtext Den pastöriserade musten tappas på påsar - tre kilo per påse.
Bild: Yle/Roger Källman

Kunden kan välja att ta hem råmust eller pastöriserad must. Den pastöriserade har bättre hållbarhet.

Pastöriserad äppelmust som förpackas i "bag in box" har en hållbarhet på ett halvt till ett år i rumstemperatur. Då förpackningen har öppnats ska den förvaras i kylen och konsumeras inom några veckor.

- Jag rekommenderar inte att man gör så här, men jag glömde en gång en box i ett uthus, där den frös och tinade upp, frös och tinade upp. Efter två år drack jag musten och det var den godaste must jag har druckit!

Bag in box förpackningar med äppelmust.
Bildtext I "Bag in box" står sig musten länge.
Bild: Yle/Roger Källman

Planerar cidertillverkning

Själva har Christine och hennes man Jonathan planterat 400 äppelträd av 17 olika sorter på gården Lallis i Veikars. Än så länge är träden små och ger inte så mycket frukt.

- De lämpar sig för mustning, sen ska vi också börja tillverka cider och calvados. Jag har också tänkt att börja med självplock, så folk utan egna äppelträd kan komma hit.

Diskussion om artikeln