Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Orkanen Nate drog in över USA

Från 2017
Uppdaterad 08.10.2017 15:30.
Sam Jackson räddar sin trumma undan regnet inför orkanen Nate i New Orleans, Louisiana.
Bildtext Sam Jackson räddar sin trumma undan regnet inför orkanen Nate i New Orleans, Louisiana.
Bild: EPA-EFE/DAN ANDERSON

Orkanen Nate har nått den amerikanska kontinenten nära Missisippiflodens mynning. Den har ändå försvagats till en tropisk storm enligt det amerikanska orkancentret.

Nate har nått vindstyrkor på knappt 40 meter per sekund, och nådde land som en klass ett orkan på Saffir-Simpson-skalan, uppger orkancentret.

Orkanen drog in över delstaten Louisiana tidigt på söndagsmorgonen finländsk tid och rör sig mot Missisippi. Den väntas dra över delar av flera delstater i den amerikanska södern under söndagen.

En satellitbild av orkanen Nates framfart
Bildtext Satellitbild av orkanen Nate.
Bild: EPA-EFE/NASA/NOAA

Kombinationen av den farliga framvällande stormen och tidvattnet kommer att leda till att vanligen torra områden vid kusten svämmas över, varnade orkancentret.

Trump: Vi är redo

Myndigheterna har evakuerat sårbara områden, och USA:s president Donald Trump har försäkrade på Twitter att myndigheterna är redo för stormen.

Tidigare utfärdade myndigheterna orkanvarningar och undantagstillstånd i tre sydliga delstater: Lousiana, Missisippi och Alabama. Nu har orkanvarningarna på land ändå skrivits ner till varningar för tropisk storm.

Undantagstillstånd utfärdades också i 29 kommuner i Florida samt i New Orleans. New Orleans, som bland annat drabbades hårt av orkanen Katrina år 2005, ser ändå ut att besparas den här gången.

Myndigheterna uppmanade ändå invånarna att bunkra upp med mat och vatten för flera dagar.

Många offer i Karibien och Centralamerika

Nate är den tredjeorkanen på bara två månader som drar in över de amerikanska sydliga delstaterna. Harvey drabbade Texas och Louisiana i augusti, medan Irma slog mot Florida i september.

Tidigare i veckan omkom över 30 människor under Nates framfart genom Centralamerika och Karibien, som drabbades av häftiga regn och jordskred.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln