Stabiliteten är Finlands trumfkort i kampen om Teslas fabrik
Oroligheterna i Katalonien kan minska Spaniens chanser att locka Tesla att bygga sin gigafactory i landet. Här har det politiskt stabila Finland trumf på hand, säger logistikprofessor Markku Kuula.
I flera europeiska länder väntar man med spänning på att Tesla ska meddela var nästa fabriksetablering kommer att göras. Utöver Finland så har flera länder, däribland Sverige, Holland, Frankrike, Spanien och Portugal gått med i kampen.
Markku Kuula, professor i logistik på Aaltouniversitetet, säger att Finland har goda chanser att få fabriken.
- Finlands fördelar i det här fallet är tillgången på metallen litium, EU-medlemskapet och den höga utbildningsnivån. Vi har högt utbildad arbetskraft som kan bistå fabriken, säger Markku Kuula.
En annan viktig aspekt är samhällsstabiliteten. I Finland finns inga faktorer som hotar att rubba stabiliteten och därmed försvåra affärerna.
- Om man till exempel ser på Spanien och den baskiska separatiströrelsen så lockar den inte att göra några större investeringar, säger Kuula.
Hyperloop på samma gång
Vasa och Finland marknadsför sig med expertis och arbetskraft inom energibranschen. I Vasa finns ett 140-tal företag i energibranschen och de sysselsätter 11 000 personer.
Det mångsidiga kunnandet i regionen är till stor nytta, säger Markku Kuula. Utöver en ackumulatorfabrik så kunde också ett annat av Teslas projekt, Hyperlooptåget, förverkligas i Finland.
- Trafiken mellan Finland och Sverige kunde skötas med en kort hyperloop, säger Kuula.
Markku Kuula tror att kampen länderna emellan bland annat görs med olika statsstöd, samt med planläggning.
- Teslas VD Elon Musk är engagerad i miljöfrågor och kan sätta stor vikt vid exempelvis stigande havsnivåer. Där är Finland i ett bra läge jämfört med exempelvis Holland.
"Tweeta inte om halvfärdiga projekt"
Flera länder för kampanj i sociala medier. Det här är nödvändigtvis inte ett smart drag, säger Markku Kuula.
- Det är inte bra att ropa under pågående förhandlingar. Det är säkert en genomtänkt taktik (från Tesla) att vara tysta fram till att ett beslut har fattats.
I Vasa har man tonat ner pratet om att locka just Tesla till staden. I december lanserades en Tesla-kampanj med buller och bång, men nu betonar man att den reserverade tomten är tillgänglig för alla stora fabriker.
Stadsdirektör Tomas Häyry tror att de andra ländernas ministeriers aktivitet i de sociala medierna rentav kan skrämma bort företag.
- Vi har fått starka signaler om att de - och nu talar jag inte om någon specifik fabrik - inte är intresserade av statusuppdateringar om halvfärdiga projekt. Sen, då besluten är fattade kan man tweeta och facebook:a, säger Häyry.
Text: Yle Pohjanmaa/Merja Siirilä
Översättning: Yle Österbotten/Roger Källman