Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skytten i Las Vegas hade beräkningar på en papperslapp - skulle döda så många som möjligt

Från 2017
Uppdaterad 08.10.2017 11:28.
Hotellet Mandalay Bay i Las Vegas, USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

Skytten i Las Vegas hade räknat ut vart han ska sikta för att maximera antalet dödsoffer. Det berättar poliserna som stormade hans hotellrum i en intervju för nyhetskanalen CBS.

Poliserna hittade en handskriven papperslapp i skytten Stephen Paddocks hotellrum. På lappen som låg på nattygsbordet fanns anteckningar och beräkningar om vart han skulle sikta för att maximera antalet döda.

Han hade skrivit ner bland annat avståndet, höjden och kulornas flygbanor, berättar polisen David Newton för CBS program "60 Minutes".

- Han hade skrivit ner och räknat ut så att han skulle veta vart han ska skjuta för att träffa sina mål därifrån.

"Som ur en film"

Poliserna hade redan tidigare berättat om lappen i hotellrummet, men sade då bara att det inte handlade om ett självmordsbrev.

David Newton berättar också om känslan då poliserna gick in i hotellrummet efter att ha sprängt sig igenom hotelldörren. Det var dammigt och brandlarmets lampor blinkade, som direkt ur en film, säger han.

- Mycket spöklikt.

Paddocks hotellrum fanns på 32:a våningen med sikt ner över publiken på countryfestivalen Route 91 Harvest. Människomassan han siktade på fanns ungefär 400 meter bort.

Enligt polisen hade Paddock minst 47 vapen i två olika hem och i hotellrummet i Las Vegas.

Motivet fortfarande höljt i dunkel

Anteckningarna på papperslappen säger ändå fortfarande ingenting om motivet till dådet.

Enligt vice sheriff Kevin McMahill brukar gärningsmännen vid terrorattacker och massmord ofta lämna efter sig något meddelande eller annat material som ger en fingervisning om motivet. Den här gången har man inte hittat någonting.

Enligt ABC News källor är myndigheterna ändå allt mer säkra på att Paddock var svårt sjuk mentalt, men att sjukdomarna inte hade diagnostiserats.

58 människor dog och nästan 500 skadades då Stephen Paddock öppnade eld från hotellfönstret. De är frågan om det största massmordet i modern historia i USA.

Källor: CBS, ABC, STT

Diskussion om artikeln