Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sparv tror på skräll i Åbo men håller fötterna på jorden: ”Säger till om någon blir kaxig”

Från 2017
Uppdaterad 08.10.2017 20:01.
Tim Sparv i regnet.
Bildtext Tim Sparv säger att Turkiet är ett bättre fotbollsland än Finland – men det gör ingenting.
Bild: Lehtikuva

Landslagsmittfältaren Tim Sparv vill se ett ödmjukt Finland möta Turkiet på måndag. ”Jag tycker att folk ska veta att vi är väldigt självkritiska”, säger Sparv till Yle Sporten.

Segrar över Island och Kosovo och oavgjort mot Kroatien. Sju poäng på de tre senaste VM-kvalmatcherna i fotboll är ett fantastiskt saldo för Finland, som haft sin beskärda del av motgångar.

Tim Sparv vill se Finland fortsätta gå in till matcherna med hundraprocentig inställning och koncentration. Sparv kallar insatsen mot Kroatien godkänd.

– Jag tycker att folk ska veta att vi är väldigt självkritiska då vi kollar på våra matcher efteråt, analyserar och reflekterar över saker. Vi är inte alls nöjda med hur vi offensivt spelade mot Kroatien i den första halvleken, säger Sparv till Yle Sporten.

Rasmus Schüller, Mario Mandzukic och Tim Sparv kämpar om bollen
Bildtext Sparv hade fullt upp med att hålla kroaterna under kontroll.
Bild: AFP / Lehtikuva

”Vi var för fega”

Finland var rejält tillbakapressat i första halvlek mot Kroatien och kom först igång på allvar efter det kroatiska ledningsmålet.

– Vi var för fega och tog för många felbeslut. Där ska vi bli bättre. När man möter länder som Kroatien och Turkiet måste man räkna med att bli tillbakapressade. De har en helt annan teknisk nivå än vi. Det ska inte vara så i långa perioder, som mot Kroatien, där ska vi bli bättre.

Låter inte någon sväva iväg

Pyry Soiri kvitterade mot Kroatien och blev isländsk nationalhjälte på kuppen. Till och med Islands president tackade Soiri för målet, som var en skänk från ovan med tanke på Islands jakt på en VM-jakt.

Sparv berättar att Soiri inte påverkats av uppståndelsen.

– Om någon blir kaxig säger jag till. Vi har inte råd att ha spelare som tror att de är bättre och större än laget. Om Finland ska ta sig till ett mästerskap och nå framgång i framtiden krävs det att alla är väldigt ödmjuka och jobbar tillsammans, säger Sparv.

Finland firar målet mot Kroatien.
Bildtext Full eufori rådde efter Soiris kvitteringsmål.

Tror på skräll i Åbo

Nu väntar den sista VM-kvalmatchen: Turkiet på hemmaplan i Åbo.

– Turkiet är ett bättre fotbollsland än vi. De kommer att hålla mycket boll och vara det spelförande laget, men det är sak samma för oss.

– Jag är övertygad om att det kan bli en skräll på stadion i Åbo. Vi har självförtroende och tro på det vi gör just nu. Det kan bli roligt på måndag.

Sändningen från kvalmatchen i Åbo börjar klockan 21.15 på TV2 på måndag. Chriso Vuojärvi refererar matchen på svenska.