Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Albin Granlund-effekten för Finland mot nya höjder

Från 2017
Albin Granlund på landslagsträning.
Bildtext Albin Granlund laddar för match mot Turkiet.
Bild: Lehtikuva

Pargasbacken Albin Granlunds tre senaste A-landskamper mot Island, Kosovo och Kroatien har renderat sju av nio möjliga kvalpoäng. Det har varit jätteroligt, säger Granlund till Yle Sporten.

Albin Granlund vet inte ännu hur det känns att förlora en tävlingslandskamp med A-landslaget.

Efter att ha rest med landslaget och lärt sig omgivningen, har 28-åringen nu medverkat i tre raka VM-kvalmatcher: ett inhopp mot Island och 90 minuter mot både Kosovo och Kroatien.

Granlund skrattar lite åt korrelationen mellan hans medverkan och landslagets medvind, men är naturligtvis nöjd.

– Det stämmer, det har varit jätteroligt att komma in. Det är en fantastiskt stor ära att få spela för landslaget och sånt som man alltid drömt om. Och att resultaten sen också gått vår väg, det finns ju inget bättre än det, säger Granlund till Yle Sporten.

Finlands chanser att nå VM-slutspelet i Ryssland nästa sommar rök i ett tidigt skede, men avslutningen på kvalturneringen (när en match återstår) har gett laget förnyat hopp.

– För det första ger det ju rankingpoäng och om vi fortsätter stiga kan vi få en lättare kvalgrupp i nästa kval. Det är också viktigt för varje spelare på planen, hela truppen och hela fotbolls-Finland att känna att vi kan vinna och att vi kan få bra resultat mot stora länder som Kroatien och Island.

Albin Granlund hade en svettig dag på jobbet mot Kroatien.
Bildtext Granlund i hetluften mot Kroatien.
Bild: imago/Grubisic/ All Over Press

– Det ger nog en massa självförtroende och det är viktigt med tanke på kommande kval också, siar Granlund.

Turkiet är Granlunds "hemmamatch"

På måndagskvällen avslutas kvalet med en hemmamatch mot ett redan avsågat Turkiet.

– Vi måste fortsätta på minst samma nivå om vi vill ta en poäng där också. Turkiet ligger på ungefär samma nivå som Kroatien och det är ett jättestort fotbollsland med ett skickligt landslag. Det krävs nog stenhårt försvarsspel och ännu lite mera skärpa i anfallet, tror Granlund.

Just försvarsspelet var något som Granlund ser som nyckeln till den nyfunna poängformen i VM-kvalet.

– Vi har spelat väldigt tight försvarsspel nu i tre matcher. Tidigare under kvalet har vi också haft ganska bra prestationer i matcher som borde ha kunnat sluta i oavgjort eller till och med i seger för oss.

– Tight försvarsspel och ett visst mått av tur har gjort att vi tagit poäng mot hårda motståndare nu också.

"Vi är i bra form nu"

För Albin Granlund betyder matchen i Åbo på måndagen troligtvis det närmaste man kan komma en riktig hemmamatch i A-landslagsdress.

Den Pargas IF-fostrade Granlund hoppas naturligtvis på mycket publik och mycket stöd också från Pargashållet.

– Kom och njut bara, det är sällan man får se landslaget i Åbo. Vi är i bra form nu, så hoppeligen kan vi fortsätta på den stigen och ta poäng i Åbo också, lyder Granlunds uppmaning till åbolänningarna.

Paulus Arajuuri och Albin Granlund i nickduell med Mario Mandzukic.
Bildtext Paulus Arajuuri och Albin Granlund i duell med Mario Mandzukic.
Bild: AFP / Lehtikuva

Yle visar Finland-Turkiet i TV2 och på Arenan. Matchen sparkar igång klockan 21.45 med svenskt referat av Christian Vuojärvi.