Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Adnan Mroueh - Dom kallar oss invandrare

Från 2017

Adnan Mroueh

I Finland har jag bott längst, men känner ändå rotlöshet

"Finland är det land jag bott längst i. Här har jag nu bott i nio år. Men jag känner ändå en viss rotlöshet och vet inte om jag alltid kommer att bo här. För tillfället trivs jag bra och studerar till socionom och har arbetat på ett internationellt daghem här i Helsingfors.

Jag är fransk-libanesisk och född i Elfenbenskusten, Afrika. Där bodde vi ett tag och sedan flyttade vi till Kamerun, efter det till Senegal och sedan till Centralafrikanska republiken.

Vi ville sedan flytta hem till Libanon därifrån mina föräldrar härstammar, men det var krig så vi flyttade igen runt Afrika. Till slut stannade vi i Jemen som även det är ett problematiskt land.

Min pappa hade ett företag där han sålde lim, men de sprängde upp hans lager och allting exploderade och brann upp. Lyckligtvis fanns inga människor i närheten.

Efter Jemen började jag flytta på egen hand, jag stack. Först till Kongo, sedan till Frankrike och efter det kom jag till Finland dit även min pappa flyttat. För tillfället bor jag med pappa i Kervo, vi pratar mycket politik.

I Helsingfors har det varit svårt att hitta lägenhet med ett arabiskt namn. Under en visning vägrade hyresvärden ge mig en penna för att skriva mitt namn på ett papper.

Då sade en annan finländare på finska till hyresvärden att han inte tänker hyra en lägenhet av en rasist. Det var skönt att någon annan stod upp för mig eftersom jag själv inte kunde.

Jag tror ändå att det oftast inte handlar om ren rasism utan kanske stereotypier. Jag försöker att inte tänka på sådana situationer utan bara gå vidare i livet och tänka framåt."

Text: Freja Lindeman/Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?

Diskussion om artikeln