Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Olkiluoto 3 försenas ytterligare

Från 2017
Olkiluoto 3 i juni 2014.
Bildtext Olkiluoto 3, arkivbild från 2014.
Bild: TVO

Industrins Kraft meddelar om ytterligare förseningar vid kärnkraftverket Olkiluoto 3.

Orsaken till det är ett besked från reaktorleverantören Areva-Siemens om att Olkiluoto 3 kan börja producera el först i maj 2019.

Enligt Areva-Siemens kan reaktorn kopplas till stamnätet i december nästa år, för att sedan börja producera el regelbundet ett halvår senare.

Meningen var att reaktor tre skulle ha startat regelbunden elproduktion i slutet av nästa år. Nu blir det dock alltså en försening på ett halvår.

- Vi är väldigt besvikna över den här förseningen, säger Jouni Silvennoinen, som leder Olkiluoto 3-projektet, i ett pressmeddelande på måndagen.

Bygget av Olkiluotos tredje reaktor har kantats av problem och förseningar. Beställaren Industrins Kraft (TVO) och byggföretagen Areva och Siemens kräver varandra på miljardersättningar.

Enligt den ursprungliga planen skulle reaktorn vara färdig för kommersiell produktion redan år 2009. Tidtabellen har under åren ändrats flera gånger.

Den tredje reaktorn har en betydligt större effekt än tidigare elproduktionsenheter i Finland. Den har en effekt på 1 600 megawatt.

Diskussion om artikeln