Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Personbeteckningarna hotar att ta slut - snart kan alla få en ny

Från 2017
Uppdaterad 09.10.2017 14:56.
Pass
Bild: Lehtikuva

Finland kan ta i bruk helt nya personbeteckningar för medborgarna. En arbetsgrupp börjar den här veckan fundera på hur personbeteckningarna kunde förnyas.

En orsak till att det kan behövas nya personbeteckningar är att det börjar bli brist på den nuvarande typen, säger professorn i kommunikationsrätt Päivi Korpisaari vid Helsingfors universitet till FNB. Hon är ordförande för arbetsgruppen.

- Hittills har vi inte råkat ut för en situation där personbeteckningarna tagit slut. Å andra sidan, om man var tvungen att dela ut personbeteckningar till väldigt många människor under en och samma dag finns risken för att de ska ta slut.

Dessutom avslöjar de nuvarande personbeteckningarna också ålder och kön, något transkönade upplevt som besvärligt, säger Päivi Korpisaari. Jämställdhetsmyndigheterna har också reagerat på det här.

Vi funderar på om det borde ingå en biometrisk identifikation.

― Päivi Korpisaari

Personbeteckningarna har bevarats nästan likadana i årtionden.

Biometri skulle underlätta identifieringen av personer utan pass

Om man går in för helt nya personbeteckningar kunde de också få en biometrisk identifieringsmöjlighet, något som skulle hjälpa att identifiera utländska personer som inte har något pass eller identitetsbevis.

- De kan ha fått flera olika elektroniska identiteter som de använder hos olika myndigheter. Vi funderar på om det borde ingå en biometrisk identifikation för att eliminera det här problemet.

Arbetsgruppen ska också fundera på om alla personbeteckningar ska bytas ut, eller om de som redan har en ska få behålla sina.

Reformen av personbeteckningarna ska ske före slutet av år 2019.

Källa: FNB

olika tecknade ansikten

Är det dags för nya personbeteckningar i Finland?

Systemet kan leda till att beteckningskombinationerna sinar.

Diskussion om artikeln