Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Gör en vegetarisk gryta med pumpa, curry och kokos i höstrusket

Från 2017
Uppdaterad 16.10.2018 16:24.
Strömsö inslag: Pumpagryta med grön curry och kokos - Spela upp på Arenan

En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmaten klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

Ingredienser, 4 pers.

  • 1½ pumpa, butternut
  • 2 st purjolök
  • 6 st potatis
  • 1,5 dl pumpakärnor
  • olivolja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 ekologisk apelsin
  • 2 msk grön currypasta
  • salt

Gör så här

  1. Skala och grovtärna butternut pumpa.
  2. Skiva purjolök i tjocka skivor, grovtärna potatis.
  3. Svetta grönsaker och pumpakärnor i lite olja under lock i en stora panna tills de fått aningen färg.
  4. Slå på grönsaksbuljong, kokosmjölk och grön curry. Sjud på låg värme under lock tills grönsakerna är mjuka.
  5. Smaka av med salt och tärnad apelsin.
  6. Toppa grytan rikligt med rå pumpasallad.
Strimlad pumpa på serveringsfat
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Rå pumpasallad

Ingredienser, 4 pers.

  • ½ pumpa, butternut
  • 1 apelsin
  • 2 citron
  • 2 msk pumpakärnsolja
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • peppar

Gör så här

Svarva eller strimla pumpa. Marinera i apelsinjuice, citronjuice, pumpakärnsolja och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.

Mera om receptet

  • Ge inte grönsakerna för mycket färg, då kan grytan bli trist i färgen.
  • Tänk på att alltid tillföra något friskt och syrligt, gärna otillagat, till rätter med mycket rotsaker eftersom just rotsaker ofta är lite söta i smaken och kan ge måltiden ett lite kvalmigt intryck.