Gör en vegetarisk gryta med pumpa, curry och kokos i höstrusket

En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmaten klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.
Ingredienser, 4 pers.
- 1½ pumpa, butternut
- 2 st purjolök
- 6 st potatis
- 1,5 dl pumpakärnor
- olivolja
- 1 burk kokosmjölk
- 4 dl grönsaksbuljong
- 1 ekologisk apelsin
- 2 msk grön currypasta
- salt
Gör så här
- Skala och grovtärna butternut pumpa.
- Skiva purjolök i tjocka skivor, grovtärna potatis.
- Svetta grönsaker och pumpakärnor i lite olja under lock i en stora panna tills de fått aningen färg.
- Slå på grönsaksbuljong, kokosmjölk och grön curry. Sjud på låg värme under lock tills grönsakerna är mjuka.
- Smaka av med salt och tärnad apelsin.
- Toppa grytan rikligt med rå pumpasallad.
Bild: Yle/Carina Ahlskog
Strömsö,recept,matrecept,Paul Svensson
Rå pumpasallad
Ingredienser, 4 pers.
- ½ pumpa, butternut
- 1 apelsin
- 2 citron
- 2 msk pumpakärnsolja
- 1 kruka persilja
- 1 kruka koriander
- salt
- peppar
Gör så här
Svarva eller strimla pumpa. Marinera i apelsinjuice, citronjuice, pumpakärnsolja och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.
Mera om receptet
- Ge inte grönsakerna för mycket färg, då kan grytan bli trist i färgen.
- Tänk på att alltid tillföra något friskt och syrligt, gärna otillagat, till rätter med mycket rotsaker eftersom just rotsaker ofta är lite söta i smaken och kan ge måltiden ett lite kvalmigt intryck.