Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Arbetslös: TE-centralens nya webbsida omöjlig att använda

Från 2017
Uppdaterad 27.10.2017 11:22.
Arbetskrafts- och näringsbyrå
Bildtext Inte helt lätt att uträtta ärenden på TE - tjänsternas webbsida.
Bild: Yle/ Nora Engström

Arbetssökande ska sedan 1.7 i år göra sin arbetslöshetsansökan på TE-tjänsternas webbsida. Man kodar in sig i verktyget med sina bankkoder och fyller i ett formulär. Många upplever att nätsidan är svår att använda och skulle hellre tala med en person, men för att få göra det måste man beställa tid via webbsidan eller köa per telefon.

Tina (vi kallar henne så fast hon på riktigt har ett annat namn) blev arbetslös i höstas och uppmanades anmäla sig som arbetssökande på TE-tjänsternas webbsida.

Det lönar sig att skriva sin anmälan i tid för att understöden ska komma igång. Det finns en veckas karenstid efter att man anmält sig innan man kan börja få sitt arbetslöshetsunderstöd, säger Tina.

Jag är akademiskt utbildad, men fattade inget av instruktionerna

― Tina

För att kunna använda webbsidan korrekt läste Tina noggrant alla instruktioner, men begrep inget.

- Jag är akademiskt utbildad och van att hantera information, men TE-tjänstens webbsida övergick mitt förstånd.

Problemen började genast efter att Tina loggat in med sina bankkoder eftersom webbtjänsten inte godkände hennes hemadress. Enligt systemet stämde inte adressen överens med de uppgifter som fanns i befolkningsregistret.

Det visade sig att problemet berodde på att Tinas bankkoder fanns kopplade till ett gemensamt konto som hon hade tillsammans med sin man. På kontot var adressen på finska, men enligt befolkningsregistret var adressen på svenska.

Och då blev det stopp i systemet.

TEwebbsida
Bildtext Systemet sade att Tinas adress inte överensstämde med uppgifterna i befolkningsregistret.
Bild: Heidi Finnilä

Efter det här blev det stopp då Tina skulle fylla i datumet för när hennes arbetslöshet började. Systemet sade gång på gång att datumet var fel. Tina gick 15 gånger in i verktyget för att fylla i datumet utan att lyckas.

På TE-tjänsternas webbsida fanns en e-postadress som man uppmanades skriva till om man hade problem, men adressen verkade inte fungera, suckar Tina.

Tina insåg att hon inte kommer att klara av att fylla i webbformuläret utan att få tala öga mot öga med en tjänsteman på TE-centralen.

Det finns ett telefonnummer att ringa till, men den tjänsten är avgiftsbelagd, berättar Tina.

Det kan bli dyrt för en arbetslös att köa länge på linjen

― Tina

Till slut fick Tina kontakt med en vänlig man, som lovade fylla i alla uppgifter manuellt. Men problemen slutade inte här.

Formuläret där man skulle skriva in sina språkkunskaper kunde inte fyllas i på nätsidan. Tina berättar att hon blev tvungen att spara formuläret på sin desktop, printa ut det och fylla i det manuellt.

- För personer som inte under sitt arbetsliv har suttit framför en dator är det ju fullständigt omöjligt att göra allt det här.

Man kan inte räkna med att alla har en dator hemma

― Tina

Senare kom det e-post från adressen som Tina trodde att inte hade fungerat. Igen fick Tina tag på en vänlig och hjälpsam tjänsteman som förklarade att TE-tjänsternas webbsidor redan är ökända bland många arbetssökande.

Tina undrar nu varför så många viktiga tjänster måste skötas digitalt och varför bankkoder används för att logga in överallt.

TEwebbsida
Bildtext När man är arbetslös vill man hellre möta en människa än en webbsida.
Bild: Heidi Finnilä

Dessutom anser Tina att det är olyckligt att det ska vara så svårt att få tag på en person att tala med.

När man blivit arbetslös är det särskilt viktigt att få träffa en riktig människa

― Tina

Tina tycker att det är märkligt att vårt samhälle förutsätter att alla ska kunna använda verktyg på nätet. För henne är det inte svårt. På sin förra arbetsplats har hon använt många olika webbverktyg.

- Men när TE-centralens verktyg varken är användarvänliga eller fungerar och ingen förklarar varför, då blir man ju till slut helt tokig.

Många klagomål har kommit in

Irma Valtonen är chef på TE-tjänsternas kundcentral och känner till problemen. Frågorna har vällt in ända sedan den nya webbtjänsten togs i bruk i somras.

- Vår nationella service tog i september emot 60 000 samtal per telefon och 9000 kontaktförfrågningar via vår chat.

Valtonen säger att läget var värst under sommarmånaderna då en del av personalen hade semester och många arbetssökande var besvikna på den nya nättjänsten.

60 000 samtal per telefon och 9000 kontaktförfrågningar via vår chat

― Irma Valtonen

Under sommarmånaderna blev telefonköerna också långa då personalen inte hann ta emot alla samtal, säger Valtonen, men försäkrar att läget är bättre nu då personalstyrkan är full.

Men hon skulle inte tacka nej till fler anställda inom TE-tjänstens kundservice.

Det skulle helt enkelt behövas fler händer här

― Irma Valtonen

Valtonen säger att man tar till vara alla klagomål angående webbverktyget och klagomålen förs vidare för att webbverktyget ska bli mer användarvänligt.

Dessutom satsar TE-tjänsterna på att informera mer och bättre. Valtonen berättar att man som bäst håller på att filma en video som undervisar i hur webbsidan ska användas, men understryker att det fortfarande går att ringa och komma på besök, förutsatt att man har en TE-central på sin ort.

Har du liknande erfarenheter av TE-centralens webbsida och vill göra din röst hörd? Kommentera under den här artikeln, eller kontakta mig på min e-postadress

heidi.finnila@yle.fi

Diskussion om artikeln