Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Antonia Ringboms nya animationer vill minska stigmat kring mentala problem

Från 2017
Uppdaterad 10.10.2017 11:06.

Det är hemskt hur många som lider i tysthet och den här skammen skulle jag vilja få bort, säger en 37-årig trebarnsmamma som gestaltas som en katt i en av Antonia Ringboms animerade kortfilmer om psykisk ohälsa.

På Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober har kortfilmerna premiär på arenan. Alla åtta filmer finns längst ner i artikeln.

Tanken bakom dokumentäranimationerna Sinnebilder är att minska stigmat kring mentala problem och psykisk ohälsa berättar animatören Antonia Ringbom.

- Det här är en sida av mänskligheten som vi gärna kunde förhålla oss öppnare till. Att helt enkelt lära oss se psykiskt sjuka människor som något annat än deras sjukdom.

antonia ringbom
Bildtext Antonia Ringbom har intervjuat åtta personer med psykisk ohälsa och animerat filmer kring deras berättelser.
Bild: Privat

Vilket djur karakteriserar dig bäst?

De åtta autentiska berättelserna om psykisk ohälsa är animerade så att varje person gestaltas genom det djur hen valt som alter ego. I filmerna är det djuret som talar och agerar, men rösten är personens.

- Jag började med att låta de medverkande berätta om sig själva utan att de nämner sjukdomen alls. Jag ville få en bild av vem de är som människor. Sedan bad jag dem välja vilket djur de skulle vara, om de var ett. Först efter det frågade jag om deras sjukdom, medicinering, ljuspunkter och så vidare, berättar Ringbom.

Den 37-åriga trebarnsmamman porträtteras som en katt. En man som kämpar med sina inre röster för att så småningom bli du med dem, skildras i sin tur som lejon för att nämna några exempel.

Den psykiskt sjuka "katten" sitter hos psykiatern som Antonia Ringbom porträtterat som en uggla.
Bildtext Det här är en teckning ur kattens eller den 37-åriga trebarnsmammans berättelse. I egenskap av konstnär och animerare kunde Antonia Rinbdom intervjua de medverkande utan att stämpla, diagnostisera eller kategorisera, något som många upplevde som en befriande upplevesle. .
Bild: Antonia Ringbom

Omgivningens reaktioner påverkar

Antonia Ringbom blev kontaktad av Mentalhälsopoolen och Psykosociala förbundet r.f. för ett drygt år sedan kring projektet och sen dess har hon varit som uppslukad av arbetet med filmerna.

- Det har varit både tungt, fascinerande och underbart på samma gång. Det känns som att jag skulle ha dragits igenom en torktumlare under hela det här året för jag har levt mig så in i det här, säger hon.

Under arbetet med Sinnebilder har Ringbom lärt sig mycket om psykisk ohälsa men också om hur mycket omgivningens reaktioner påverkar självkänslan hos de berörda.

- Många är så blyga för den här sortens frågor. Har man en fysisk åkomma kommer alla och frågar men har man en psykisk - är det bara tyst.

Skam och ensamhet en gemensam nämnare

Trots att berättelserna är väldigt olika, finns det ändå förvånansvärt många gemensamma nämnare i dem.

- Skammen som människor med psykiska problem känner är en sak och det andra är att man lätt bli ensam och isolerad. Många av de medverkande berättade också att de aldrig fått ett ordentligt samtal med en psykolog eller psykiater. De känner sig nonchalerade helt enkelt. Alla vill ju bli sedda och hörda.

En annan insikt som Antonia Ringbom gärna lyfter fram är den stämplande attityden som många med psykisk ohälsa får utstå.

- Har man fått stämpeln en gång så betraktas man lätt som knäpp. Man tänker inte på att människor kan vara tillfälligt ur spel och sen komma tillbaka och vara helt okej - det här är en viktig poäng.

Ingalunda svartvitt

Antonia Ringboms bildspråk som animatör och illustratör är ofta färgsprakande. Färgerna lyser definitivt inte med sin frånvaro heller i Sinnebilder, den tämligen dystra tematiken till trots.

- Jag gick till butiken och köpte en massa svart kol. Nu ska jag för första gången i mitt liv ha en svart-grå skala, tänkte jag. Men riktigt så blev det ju inte. De medverkande är ju ingalunda dystra personer och inte är psykisk ohälsa enbart dystert och svart, tillägger hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln