Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Henriksson efterlyser klara besked om valfriheten

Från 2017
Anna-Maja Henriksson
Bildtext Anna-Maja Henriksson.
Bild: Nathalie Lindvall

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson efterlyser svar på många frågor gällande regeringens nya förslag till valfrihetslag.

Förslaget till valfrihetslag presenterades av familje- och omsorgsminister Annika Saarikko i ett blogginlägg under måndagen. Henriksson efterlyser nu i ett pressmeddelande mer konkreti av Saarikko och regeringen.

- Det framkommer inte ur ministerns blogginlägg vem som framöver får operera, eller vad som i framtiden kommer inom ramen för valfriheten. Likaså förblir det oklart varför alla andra aktörer utom kommunerna får vara vårdproducenter, skriver Henriksson i pressmeddelandet.

Henriksson har bland annat lyft frågan om dagkirurgi genom en motion som diskuterades i riksdagen förra veckan.

Fortfarande öppet med dagkirurgin

Henriksson anser att minister Saarikkos blogginlägg inte heller svarar på frågorna om dagkirurgin, en fråga som bland annat berör Malmska sjukhuset i Jakobstad..

- Hur går det tex med enkla dagkirurgiska operationer? Kommer den privata sektorn alls att få sköta operationer som kräver lätt narkos? Frågan är vad som ska ingå i den begränsade servicehelheten. Det vore viktigt att ministern tog tydligt ställning och talade klarspråk, skriver Henriksson.

Framöver ska landskapen erbjuda sina invånare en kundsedel i en noga begränsad servicehelhet. Detta stärker också mindre aktörers position som serviceproducenter.

- Om regeringens linje verkligen betyder att också mindre företag kan delta i valfriheten, välkomnar jag planerna till den delen, uppger Henriksson.