Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredrik Smulter gick ner 16 kilo på två månader: ”Jag drack tidigare två liter mjölk per dag”

Från 2017
Uppdaterad 09.10.2017 21:12.
Fredrik Smulter
Bildtext Fredrik Smulter vägde runt 155 kilo då han tävlade.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Styrkelyftaren Fredrik Smulter lade av med elitsatsningen i augusti. Sedan dess har kilona rasat av ”Tjuren från Malax”. Att gå ner i vikt är ingen raketforskning, säger Smulter.

Då Smulter i augusti meddelade att elitsatsningen är över motiverade han beslutet bland annat med hälsoskäl.

– Någon gång måste jag börja väga in de hälsorisker som plus 150 kilogram i kroppsvikt ger, sade Smulter.

Smulter: Viktminskning enkel matematik

De senaste månaderna har kilona rasat av. I augusti vägde Smulter runt 155 kilo. Nu stannar vågen på 139 kilo. Hur gick det till?

– Inte är det någon raketforskning. Det finns många som tror att det är svårt att gå ner i vikt, men faktum är att man måste förbruka mer kalorier än man äter, säger Smulter till Yle Sporten

”Tjuren från Malax” säger att flera av kilona som rasade av var vätska. Vätskeintaget har spelat en stor roll i resan mot ett lättare liv.

– Jag dricker inga kalorier, jag dricker inte saft eller alkohol. Jag dricker bara mycket vatten. Jag försöker att inte äta godis och bullar, men ibland äter jag och riktigt ordentligt. Jag drack ju två liter mjölk tidigare. Det är ju tusen kalorier.

Två liter mjölk per dag?

– Två liter per dag. Vissa dagar tre. Snittet var säkert två liter, minst.

Smulter vill ännu gå ner minst tio kilo i vikt innan han är nöjd.

Fredrik Smulter
Bildtext Smulter fortsätter träna – för att det är kul.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Måste acceptera att bli svagare

På det mentala planet har Smulter tvingat att göra en helomvändning. Tidigare handlade tränandet om att ha en hög vikt och öka på styrkan.

I dagsläget tränar Smulter fortfarande, men mindre intensivt och seriöst. Det i kombination med viktminskningen har gjort att några nya rekord inte är på kommande. I bänkpress har resultatet försämrats med 20–25 kilo.

– Jag kommer aldrig att vara lika stark som tidigare. Jag har tillbringat nästan 20 år på att försöka bli starkare. Att vips vända om det är inte alltid så roligt, men det är bara att acceptera att bli svagare. Jag måste säga att det gått jättebra mentalt.

Är piggare och sover bättre

Viktminskningen har också haft positiva effekter.

– Jag är piggare. Om det beror på viktminskningen eller träningen vet jag inte. Tidigare tränade jag så hårt att kroppen behövde mycket vila. Nu känns det som om jag behöver mindre sömn och sömnkvaliteten är bättre.

Smulters stora passion ishockeyn tar upp en stor del av tiden. Smulter är tränare för Malax IF och var på väg på ett träningspass då Yle Sporten nådde honom.

Fredrik Smulter
Bildtext Smulter trivs på tränarbänken.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

I våras tog Malax IF steget från division 3 till division 2. I höst inledde laget säsongen med att vinna två av de tre första matcherna. På fredag står serieledaren KoMu för motståndet.

– Det är spännande tider. Jag gillar mitt lag och gillar hockey, säger Smulter.