Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaisa Sali sålde lägenheten för att satsa på triathlon

Från 2017
Kaisa Sali på cykel.
Bildtext Sali siktar på att kapa 15-20 minuter från förra årets Ironman-tid.
Bild: Lehtikuva

Trots att Kaisa Sali slutade femma i Ironman för ett år sedan tyckte hon det var dags för rejäla ändringar i träningen. Kommande veckoslut hoppas hon på en ännu bättre placering i den tävling som har högst status inom triathlon.

36-åringen Sali, som ännu förra året tävlade med sitt flicknamn Lehtonen, har bytt ut sin gamla tränare Paul Sjöholm mot amerikanskan Siri Lindley.

Vid årsskiftet sålde Sali sin lägenhet i Helsingfors, genomförde största delen av sin vinterträning i Spanien och satsade sedan på drygt fyra månaders träning i Colorado.

Sali: Jag har blivit tuffare

Lindley, världsmästare i triathlon 2001, har starka meriter också som tränare. Hon har bland annat jobbat med Mirinda Carfrae, trefaldig vinnare av Ironman på Hawaii.

– Det här året har fått mig att växa mycket, säger Sali per telefon till FNB från Kailua-Kona, centralort för Ironman.

– Den största grejen var tränarbytet. Jag har inte tränat i internationella grupper tidigare, men det har varit coolt att träna med de andra idrottarna och Siri. Jag har blivit tuffare, säger Sali.

Hon tycker att tränandet med andra triatleter framför allt gjort henne till en bättre simmare.

Lägre på cykeln

Kaisa Sali siktar på att kapa 15-20 minuter från förra årets Ironman-tid på 9.15.40. Det låter mycket, men Sali har räknat noggrant på saken.

– Mest minuter försvinner utan tvekan i cyklingen. Vi har ändrat på min position på cykeln och jag är i bättre cykelform, säger Sali.

Ivan O'Gorman, som hjälpt många Tour de France-cyklister att sitta rätt på cykeln, har hjälpt Sali.

– Positionen hjälper i sido- och motvind.

I simningen har Lindley fått Sali att öka frekvensen i armtagen, vilket borde ge en fördel i öppet vatten. I den avslutande löpningen ska mer avslappnade axlar och ökad rörlighet i överkroppen ge möjligheter till bättre tider.

– En stor faktor med tanke på Kona är att jag träningssprungit mer i backig terräng. Rutten i Kona är överraskande kuperad och speciellt förra året var nedförsbackarna en utmaning, säger Sali.

Hon räknar med att en bra prestation kan ge en pallplats, förutsatt att täten håller ungefär samma klass som för ett år sedan. Då vann Daniela Ryf från Schweiz överlägset, på tiden 8.46.46.

Oavsett om det går bra eller dåligt blir det ett trevligt äventyr.

― Kaisa Sali

Australiskan Carfrae slutade tvåa trots att hon var uppemot 25 minuter efter. Sali var uppemot en halvtimme långsammare än segraren.

Ryf är storfavorit till att ta sin tredje raka seger, medan Carfrae har ledigt efter att ha fött en flicka nyligen.

– Oavsett om det går bra eller dåligt blir det ett trevligt äventyr, säger Sali.

Text: FNB