Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Skit start, bra slut” – positiv prägel på Finlands svaga kval

Från 2017
Finlands spelare efter Finland-Turkiet 2017.
Bildtext Finland samlade nio poäng på tio VM-kvalmatcher.
Bild: Lehtikuva

Det är viktigt att visa att vi är ett ganska bra fotbollslag, säger Kasper Hämäläinen efter Finlands VM-kvalavslutning med fyra matcher utan förlust. Ändå förblev avancemanget en avlägsen dröm.

– Början var skit, slutet var bra.

Där Joel Pohjanpalos koncisa summering av Finlands VM-kval i fotboll. Herrlandslaget satte punkt med 2-2 hemma mot Turkiet på måndagskvällen.

Finland inledde kvalet med oavgjort hemma mot Kosovo för ett drygt år sedan och radade därefter upp tre raka förluster som avslutning på 2016.

Hasse Backe fick sparken och ersattes av Markku Kanerva, som efter bortaförlusten mot Turkiet i mars under hösten lett Finland till fyra raka förlustfria matcher i kvalavskedet.

– I början var inte spelsystemet det jag tycker vi borde följa. Det funkade inte och resultaten var därefter. Vi gjorde inga mål framåt och släppte in för många bakåt, säger Pohjanpalo om Backes sejour.

Joel Pohjanpalo och Pyry Soiri, Finland-Turkiet 2017.
Bildtext Pohjanpalo spelades fram till 2-2 av Pyry Soiri, som själv nätade i sin debut mot Kroatien i fredags.
Bild: Lehtikuva

– Nu har vi koncentrerat oss på att få försvarsspelet att sitta och utgått ifrån att vi håller tätt i egen bur, säger anfallaren som gjorde Finlands andra mål i Åbo.

– ”Rive” (Kanerva) har hämtat med sig ingredienserna till en stabil defensiv, men förstås har också vi spelare tagit oss i nacken. Vi spelade inte på den nivån vi borde och bestämde oss som lag att vi måste fixa försvaret. Det får inte rassla till så mycket bakåt om vi tänker ta poäng.

Hämäläinen: Hämtade tro på hela grejen

Finland höll nollan mot VM-klara Island och gruppjumbon Kosovo i september, släppte sedan in ett mål mot Kroatien på fredagen och nu två mot Turkiet.

Också produktionen framåt ökade efterhand – de dubbla fullträffarna på måndagen innebar att Finland för första gången på sex år i kvalsammanhang framför hemmapubliken nätade mer än en gång.

– Jag tror inte det är så hemskt mycket vi egentligen gör annorlunda, funderar Kasper Hämäläinen på orsaken till uppsvinget.

– Såklart är vi kanske mer kompakta, men jag tror segern över Island var jätteviktig. Vi fick självförtroende och tro på att vi kan det här, att vi kan vinna såna här matcher mot såna här lag. Det hämtade med sig en tro på hela grejen.

Kasper Hämäläinen, Finland-Grekland, 2014.
Bildtext Kasper Hämäläinen betonar att Finland måste börja prestera ända från kvalstart.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Hämäläinen skriver under Pohjanpalos sammanfattning av VM-kvalet. Finland inkasserade nio poäng på tio matcher och slutade på femte plats, elva poäng bakom Kroatien som kvalar vidare.

– Början var ju katastrofal. Vi tappade för många poäng och egentligen kunde vi redan efter några matcher säga adjö till VM.

”Borde få full flow från början”

Finland avslutade även EM-kvalet för två år sedan med två segrar och två kryss, då hoppet om avancemang redan var ute. Den sviten bar den gången inte fram till några stordåd.

– Vi borde få full flow direkt från början, det ska vi absolut försöka göra. Vi får titta på vad det kan bero på, konstaterar Hämäläinen.

Det här ger inga poäng till följande kval, men hur viktigt var det för er att få till en positiv avslutning?

– Det är nog välkommet. Framför allt när man ser på alla negativa rubriker efter de första matcherna, det är aldrig bra för finsk fotboll.

– Nu får vi tillbaka lite positiv go och det ger hopp till nästa kval. Det är viktigt att visa att vi verkligen inte är så dåliga som vi var i början, att vi ändå är ett ganska bra fotbollslag.