Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bärföretagare inför rätta för människohandel - 40 thailändare flygs till Finland för att vittna

Från 2017
Uppdaterad 10.10.2017 07:21.
Blåbär
Bild: Yle/Peter Lüttge

En företagare inom bärbranschen ställs inför rätta i dag som misstänkt för människohandel i Mellersta Finlands tingsrätt.

Åklagaren kräver att straffet blir över tre års ovillkorligt fängelse och ersättningar på 60 000 euro, det vill säga den summa företagaren beräknas ha tjänat på brottet.

Enligt åklagaren hämtade företagaren thailändska bärplockare till Finland i fjol somras och satte dem i tvångsarbete i förhållanden som kränkte människovärdet.

Det handlar om 26 misstänkta offer

Enligt åklagaren bodde plockarna i containrar eller bussar. Deras pass blev beslagtagna och de tvingades betala för allt från transporter till boende och plockverktyg, samtidigt som de bara fick runt en euro per liter blåbär. Vissa av plockarna tjänade ingenting på vistelsen i Finland utan gick rentav på minus.

Enligt åklagaren drog företagaren nytta av den beroendeställning de thailändska bärplockarna befann sig i, då de varken kunde språket eller hade några pengar.

HS: Bärplockare flygs till Finland för att vittna

Människohandelsrättegången är exceptionell, och blir också dyr för staten.

Ett fyrtiotal thailändare kommer nämligen att flygas till Finland för att vittna, rapporterar Helsingin Sanomat.

De tar flyget från Bangkok till Helsingfors och vidare till Jyväskylä där de tillbringar två nätter på hotell och vittnar i rätten, innan de reser tillbaka till Thailand.

26 av dem är misstänkta offer medan ett femtontal har kallats som vittnen av den åtalade.

Enligt tingsdomare Matti Kuuliala är det den åtalade som har krävt att vittnena ska höras på plats och inte per videolänk.

- Jag har gjort det här jobbet i trettio år, och vet inte om att något liknande skulle ha gjorts tidigare, säger Kuuliala till Helsingin Sanomat.

Det är finska staten som får stå för flyg- och hotellnotan. Om det blir en fällande dom kan bärföretagaren ändå åläggas att ersätta åtminstone en del av kostnaderna.

Den åtalade bestrider åtalen. Rättegången ska pågå fram till mitten av december.

Källor: FNB, HS

Diskussion om artikeln