Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Oinspirerad eller överambitiös – vilket sätt att plugga passar dig bäst?

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2018 15:33.
Flicka läser
Bild: Unsplash/Teslariu Mihai

Forskning visar att en motiverad person får mera till stånd än en omotiverad. Det räcker alltså inte med att du gillar att studera, du ska också studera på ett effektivt sätt. Vad hjälper då motivationen är lika med noll?

Alla har vi någon gång varit i en situation där vi tappat studiemotivationen. Då lönar det sig att fokusera på de målsättningar vi lagt upp.

Målsättningar är motorn som driver studierna framåt eller motiverar oss att jobba. Det lönar sig att ta tid på sig när man väljer sina mål eftersom för höga, för låga eller för orealistiska mål(sättningar) tar kål på din motivation.

Blanda inte ihop förväntningar med målsättningar. De är två helt olika saker: förväntningar väntar man på medan du jobbar för att uppnå dina målsättningar. Du kan ha förväntningar på att den film du ska gå se är bra men du ska inte ha förväntningar på hur ditt studentbetyg ska se ut.

Jag gör upp målsättningar men smiter från dem hela tiden.

Testa på det här: Berätta för någon om ditt mål. Då är det lättare att följa upp dem.

Att uttala sin målsättning högt gör att man tydligare förstår vad man ska göra. Det gör målsättningen konkret och verklig. Kom ihåg att din kompis endast kan heja på dig ifall du berättat för hen om din målsättning.

Ingen lyckas med att uppnå alla sina målsättningar i jämn takt. Ge inte upp om du misslyckas utan fokusera istället på vad du redan har åstadkommit.

En skyskrapa mot en blå himmel.
Bildtext För höga ambitioner dödar motivationen.
Bild: Sweet Ice Cream Photography

Mina målsättningar känns så avlägsna.

Testa på det här: Spjälk upp målet i mindre delar.

Om dina målsättningar är för stora kan de börja kännas kvävande. Om ditt enda mål är att få vitsordet 10 i ett ämne, kommer det antagligen med tiden att kännas som om målet är längre och längre bort. Till slut går målet inte att uppnå alls.

Det lönar sig därför att sätta upp flera delmål. Om du ska förbereda dig för ett prov kan du ha som ett delmål att du ska ha läst ett visst antal sidor och ett annat delmål kan vara att du ska lära dig en viss sak.

När du spjälker ett större mål till mindre delmål lyckas du flera gånger under vägen. Varje uppnått delmål är en framgång.

Också mindre framgångar räknas och är viktiga för att hålla uppe motivationen. Då känns en större mängd arbete inte lika överväldigande.

Jag uppnår aldrig mina mål. Så knäckande.

Testa på det här: Akta dig för orealistiska mål.

Om dina ambitioner är för höga och tidtabellen för stram uppnår du antagligen inte ditt mål. Det här kan få dig att känna dig misslyckad och otillräcklig, vilket i sin tur dödar all motivation.

Det är inte dig det är fel på, det är dina målsättningar som är för svåra. För höga mål kan vara skadliga. Kom ihåg att inte jämföra dig med andra.

Det är trots det tillåtet att drömma, för det mår du bra av. Stora mål i livet får vara lite orealistiska.

Du blir inte en toppmatematiker över en natt, men du kommer närmare din stora dröm genom att varje dag lösa en sudoku. Spjälk alltså målet i mindre delar som du kan jobba på i din vardag.

När jag uppnår ett mål stressar jag redan över nästa.

Testa på det här: Belöna dig själv!

Det här är oerhört viktigt att komma ihåg för att hålla uppe studiemotivationen. Vad njuter du av mest? Det ska du unna dig själv när du har uppnått ett mål.

Om du inte uppnår ditt mål ska du sänka ribban, ändra på målsättningen, förbättra belöningen eller be om stöd.

Det finns ingen orsak att sätta upp mål.

Testa på det här: Fundera själv och tala med andra.

Om något intresserar dig ens lite, ta reda på mera om saken och prova genom att göra själv. Genom att göra sätter du fart på dina tankar. Ju mer nya tankar och känslor det nya ämnet väcker desto starkare blir ditt intresse och din motivation. Tala med andra om dina intressen. Ofta får du svar på frågor du gått och funderat på genom att utbyta tankar med andra.

Artikeln är en versionering av en artikel skriven på finska av Jenni Honkanen i samarbete med Centralförbundet för Mental Hälsa.

Texten är en del av kampanjen Pressad. Pressad hjälper abiturienter att förbereda sig inför studentskrivningarna och erbjuder information och verktyg för att klara av skrivningarna och hantera stress.

Syftet med kampanjen är att betona vikten av att må bra medan man studerar och synliggöra studiestressen som många gymnasieelever känner.

Diskussion om artikeln