Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vegas affischnamn får inte spela – uppges vilja lämna laget om klubbledaren inte löser situationen

Från 2017
Uppdaterad 10.10.2017 12:06.
Vadim Sjipatjov jublar i VM:s bronsmatch.
Bildtext Vadim Sjipatjov jublar i VM:s bronsmatch.
Bild: imago /Jan Huebner / All Over Press

Vadim Sjipatjov var NHL-klubben Vegas Golden Knights första stora värvning då laget i våras tecknade ett tvåårskontrakt med ryssen. Enligt uppgifter har redan Sjipatjov fått nog av klubbledaren George McPhees laborering med truppen och hotar nu med att flytta hem.

Att Sjipatjov är Vegas bästa center råder det knappast några delade meningar om. Inför hockey-VM tecknade den tidigare KHL-spelaren ett tvåårskontrakt med Vegas, värt nio miljoner dollar totalt.

Nu spelar 30-åringen ändå i AHL.

Eller borde spela, han anslöt formellt till Chicago Wolves och flög direkt därefter hem till Las Vegas.

– Han kom tillbaka till Las Vegas för att vara med sin fru, ingen av dem talar engelska. Det var tufft för henne. Han betalade biljetten själv eftersom vi inte får göra det, sade McPhee enligt SinBin.

McPhee har inte lyckats få till stånd spelaraffärer

Orsaken till att Sjipatjov är förpassad till AHL är att Vegas har (för) många NHL-spelare. De flesta anslöt till klubben i samband med expansionsdraften och klubbdirektören McPhee har inte lyckats byta bort någon annan än Aleksej Jemelin.

– Vi vill hellre ha för många spelare än för få, sade McPhee.

Tre spelare, Sjipatjov, Alex Tuch och Shea Theodore, kan bollas utan att passera waiverslistan. Att hamna på waiverslistan innebär att spelaren gratis kan plockas av en NHL-konkurrent. Tuch och Theodore spelar nu AHL-hockey.

– Det var ett sifferbeslut. Som ni vet kunde vi skicka ned tre spelare, något som vi gjorde. Det gav oss möjlighet att behålla de spelare vi har. Jag kan inte ge något exakt datum för när vi kommer att göra något men vi jobbar på saken, konstaterade klubbledaren.

Uppgift: Ryssen missnöjd

Enligt den lettiske hockeyskribenten Aivis Kalniņš är Sjipatjov inte särskilt belåten.

Han lär ska ha satt upp ett datum för då han kräver att få spela NHL-hockey, annars återvänder till KHL och SKA Sankt Petersburg, vilket skulle öppna upp för OS-deltagande.

Enligt McPhee råder det ingen kris även om han antyder att Sjipatjov varit missnöjd.

– VI har varit i kontakt med hans agent. Först förstod de inte situationen, men nu gör de det. Det här handlar inte om något sportsligt, sade McPhee.

McPhee dementerar uppgifterna om att ryssen skulle ha hotat med att återvända till KHL.

– Det stämmer inte. Han har kontrakt med oss.

Enligt SinBin finns det ändå prejudikat beträffande ryska spelare. I praktiken skulle Sjipatjov bara kunna meddela att han river kontraktet.

Fortsättning lär följa.