Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Mai Soreau - Dom kallar oss invandrare

Från 2017
Porträtt på Mai Soreau
Bild: Yle / Wilhelm Lindgren Redneck Productions

Mai Soreau

"Fransk" duger inte, folk vill veta varför jag är brun

"Den frågan som får mig mest irriterad är då någon frågar om min etnicitet. Folk är inte nöjda med att jag säger att jag är fransk, de vill veta varför jag är brun. Då tar jag upp det och frågar “frågar du varför jag är brun”?

Och så blir det kanske lite obekväm stämning men då svarar jag bara: “Det var väl det du menade?”.

Det är svårt att berätta min historia, för då måste jag berätta om min biologiska pappa som är från Gambia, men att jag inte vuxit upp med honom och inte känner till hans kultur.

Jag måste gå in på detaljer som att att han var alkoholist och våldsam. Det är sådana saker jag inte vill berätta till någon jag träffar för första gången och som inte känner mig.

Jag är äldst i en fembarnsfamilj och vårt familjeband har aldrig varit särskilt starkt. Gjorde ett av syskonen bort sig, bestraffades alla.

Det var kanske det som gjorde det lätt att flytta. Jag har ingen hemlängtan och jag hatade Frankrike hela min barndom på grund av stämningen som är väldigt aggressiv. Jag är lite introvert till sättet så det passade helt enkelt inte mig.

Av en slump började jag studera finska och senare också svenska i Parisuniversitetet La Sorbonne. Då blandade jag ännu mycket mellan Finland och Sverige som länder.

Jag tyckte att det finska språket lät speciellt och såg matematiskt roligt ut, och så ville jag sticka ut från mängden en aning.

Under ett evenemang om nordisk litteratur blev jag kär i Strindberg. Hans politiska åsikter och ironiska humor tilltalade mig och efter det ville jag börja studera nordisk litteratur. Jag kom till Helsingfors på Erasmus-utbyte för sex år sedan och efter det har jag blivit kvar.

För tillfället doktorerar jag i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och även i La Sorbonne. Min avhandling handlar om andra generationens invandrare, “post-invandring”, litteratur som behandlar deras perspektiv."

Text: Freja Lindeman/Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?

Diskussion om artikeln