Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Måla kelimmönster i skåpet

Från 2017
Uppdaterad 12.05.2020 12:44.
Strömsö inslag: Kelimmönster i skåp - Spela upp på Arenan

Vackra gamla möbler i mörkt trä inger respekt. Får man ge sig på sådana möbler och forma dem efter sitt eget behov? Svar "ja", tycker jag.

Så länge möblerna är dina och inte släktens gemensamma arv är det okej att anpassa möbler så att de passar dig och ditt hem. Och det går ju också att börja lite försiktigt...som på insidan av skåpet.

Har man ett stilrent skåp med dörrar så är det perfekt att använda dörrarna som målardukar. Mitt skåp som har höga avlånga dörrar passade perfekt.

Förutom en lämplig möbel behöver du:

  • sandpapper
  • vit grundfärg
  • akrylfärger
  • penslar
  • blyertspenna
  • linjal
  • kartong

Mönstret är hämtat från kelimmattor

Kelimmattor, som är en orientalisk slätvävnad, är väldigt populära och görs främst i Turkiet och Iran.

Kelim är persiska och betyder grovvävd filt. Karaktäristiskt för den här typen av matta är det trappliknande diagonala mönstret som passar perfekt in i formen av en romb.

Låt dig gärna inspireras av bilder på olika kelimmönster. Det finns en stor mängd vackra versioner.

Skrid till verket med en plan

Innan du går loss på dörrarna så planera ditt mönster och rita gärna upp det i samma storlek som dörren. På så sätt får du rätt proportion och märker direkt om det kommer att funka eller inte.

Jag började med att mäta upp mitten av dörrens kortsida och långsida. På så sätt fick jag fyra punkter som formar den första och största romben, själva ramen. Hur formen blir beror förstås på dörrens storlek och proportion.

Sen ritar jag upp flera romber i mindre och mindre storlekar som förutom att de är del av mönstret också blir "stöd" för de trappliknande mönsterdelarna.

Förarbete kan vara klokt

När skissen är klar så är det dags att ta loss dörrarna från skåpet och kanske sandpappra ytan. Torka bort slipdammet. Eventuellt kan dörren behöva grundmålas. Utgå från din egen möbel.

Upprepa skissmönstret på båda skåpdörrarna.

Blommor i förgrunden och händer som målar i bakgrunden
Bild: Yle/Strömsö

Välj din färgskala

Många kelimmönster har många fina färgnyanser, ofta i lite jordiga toner. Jag valde att använda lite intensivare toner i rosa, ockra, blått och turkos.

Börja måla inne i mönstret och jobba utåt. Måla dörrarna parallellt så du följer mönstret stegvis på båda dörrarna.

Gammalt klädskåp med målningar på dörrar
Bild: Yle/Monica Storm