Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaisa Sali: Jag är alltid lycklig när jag simmar, cyklar eller löper

Från 2017
Sportmagasinet: Kaisa Sali på sin väg mot seger i Hawaii Ironman - Spela upp på Arenan

Härifrån till evigheten heter den melodramatiska filmklassikern som utspelar sig på Hawaii. På lördag är det dags för triathlonklassikern Hawaii Ironman. En alltid dramatisk tävling som tar en liten evighet i anspråk. En av huvudrollerna är vikt för Kaisa Sali.

EM-guldmedaljören på medeldistans från 2015 har även tagit VM-silver och brons på långdistans. Dessutom vann hon Ironman-tävlingen i Sydafrika 2016.

Kaisa, som hette Lehtonen innan hon och Markus Sali gifte sig i maj, är också första finländska dam att underskrida nio timmar på fulldistans.

Det vill säga 3860 meter simning, 180 km cykling och 42,195 kilometer löpning – eller ett fullt maratonlopp som avslutning på dagen.

Jag är princip alltid lycklig när jag simmar, cyklar eller löper

Alla sina tidigare fina resultat är hon nöjd och stolt över, men det är på Hawaii hon vill fullända sin karriär. Om ett år.

”Mitt idrottarlivs största dag”

Meningen är att lördagen den 13 oktober 2018 ska bli dagen då allt arbete som Kaisa satt ner på träning ska utmynna i att hon korsar mållinjen på Ali’i Drive i Kailua-Kona som första dam.

Då har det gott 20 år sedan hon vann nordiska mästerskapet för 17-åringar. Samma år blev Paul Sjöholm hennes tränare. Ett samarbete som Kaisa och Paul avslutade i gott samförstånd efter Kaisas första Hawaii Ironman förra hösten.

Trots en fin femte placering direkt på första försöket upplevde Sali att det behövs något nytt. Hon fyller 37 år i augusti 2018 och tidsfönstret för att nå det stora målet hålls inte öppet i all oändlighet.

Kaisa Sali
Bildtext Kaisa Sali älskar att träna, tävla och leva livet som en idrottare.

Efter tävlingen kontaktade Sali den amerikanska mästarcoachen Siri Lindley, som tränar ett gäng topptriatleter i Boulder, Colorado. Lindleys främsta adept Mirinda Carfrae har vunnit på Hawaii hela tre gånger.

Den forna världsmästaren hade imponerats av Salis attityd redan på presskonferenser i samband med Hawaii Ironman.

Så när Sali ställde henne frågan var det snabba beslut som gällde: Siri Lindley var glatt överraskad av att Sali bad henne och tog över som Salis coach för snart ett år sedan.

Fokus på simningen

Siri Lindley upptäckte snabbt att simmandet var Salis svagaste punkt. Dels var det fråga om tekniken som inte var optimal för Hawaii-förhållanden. Dels lyckades inte Sali ta sig ur bekvämlighetszonen i vattnet på samma sätt som då hon cyklar eller löper.

Simning var Kaisas ursprungliga gren som junior, så det kan verka överraskande att det är hennes akilleshäl som vuxen.

Nu är hon redo att simma med de bästa

Faktum är ändå det att Sali gick med i Helsingin Työväen Uimarit mycket på grund av att den inte fanns juniorverksamhet i triathlon i mitten av 1990-talet.

Hon var aldrig speciellt noga med att försöka lära sig simningens tekniska grunder, utan satsade på mängdträning. Som resultat har simningen alltid varit hennes svagaste del av triathlonen.

Fram till slutet av år 2014 hade Sali dessutom satsat på den olympiska distansen. På den är simmomentet bara 1500 meter och spelar sällan en avgörande roll.

– Kaisas simning har tagit stora steg. Nu är hon redo att simma med de bästa, säger Siri Lindley strax före årets upplaga av Hawaii Ironman.

Älskar det hon gör

Trots att Hawaii Ironman på sitt sätt är drivkraften för Kaisa Sali är vinnandet ändå inte det viktigaste för henne. Hon helt enkelt älskar det hön gör: både tränandet och tävlandet.

– Jag är princip alltid lycklig när jag simmar, cyklar eller löper. Och också under tävlingarna hittar jag glädje i själva prestationen.

– Så kanske jag blir den där gamla gumman som aldrig lägger av med daglig träning.

Träffa Kaisa Sali i Sportmagasinet onsdagen den 11 oktober klockan 19 på Yle Fem och Arenan.

Diskussion om artikeln