Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flickornas hus - en frizon för många flickor i Kråkkärret

Från 2017
Uppdaterad 11.10.2017 16:40.
Flickornas hus i Åbo.
Bildtext Katja Levo och Mariam Azamifar i flickornas hus i invandrartäta stadsdelen Kråkkärret.
Bild: Yle/Lina Frisk

Den 11 oktober uppmärksammas FN:s internationella flickdag. Den här dagen riktar speciellt fokus på flickors rättigheter och på deras utsatta situation i världen. I Åbo uppmärksammar Flickornas hus i invandrartäta Kråkkärret dagen.

Katja Levo jobbar på Flickornas hus i stadsdelen Kråkkärret. Flickor där kommer att uppmärksamma årets internationella flickdag genom att gå ut i Åbo centrum.

För dem är det här det enda stället de får synas på fritiden. Det är ganska allvarligt. Ifall det inte skulle finnas Flickornas hus i Kråkkärret skulle flickorna inte synas

- Under dagen kommer vi att vara vid Universitetsgatan där vårt andra hus ligger. Där ska vi behandla temat ”Flickornas möjligheter och delaktighet globalt”. Sen kommer vi att göra en liten flashmob som går ut på att dela ut ”gillningar” åt folk på gatan, förklarar Levo.

Katja Levo.
Bildtext Katja Levo.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Flickor har inte samma rättigheter som pojkar ute i världen och här i Finland. Könsrollerna kan vara väldigt strikta och vi försöker väcka diskussion för att bryta dem

Flickor, och personer som känner sig som flickor, i åldern 12-28 år kommer att delta under dagen. Enligt Levo är det här ett sätt för dem att öva på att delta och påverka på ett roligt sätt.

Varför är det viktigt att man uppmärksammar den här dagen?

- Flickor har inte samma rättigheter som pojkar ute i världen och här i Finland. Könsrollerna kan vara väldigt strikta och vi försöker väcka diskussion för att bryta dem.

Enligt Levo kan man göra det genom att bland annat ifrågasätta sitt eget sätt att tänka om könsroller. Vad är saker som flickor måste göra eller vara bra på? Vad betyder det att vara en snäll flicka, och vad kan det leda till?

- I Flickornas hus har vi flickdag varje dag. Det här är ett utrymme där man får fundera på könsroller och vad de har för betydelse i ens liv. Det finns saker i vårt samhälle som hindrar möjligheten att påverka och vara sig själv.

Flickhuset en populär samlingsplats

I år firar Flickornas hus verksamhet i Åbo 10 år. Flickhuset vid Kråkkärret är till för alla flickor, och personer som känner sig som flickor, i åldern 10-16 år. I centrum är Flickornas hus för 12-28 år gamla.

Det är viktigt att vi är i kontakt med föräldrarna så att de litar på oss och tillåter sina döttrar att komma hit. Vi måste se till att vi har bra rykte här i Kråkkärret

Verksamheten i Kråkkärret går ut på att göra vanliga, vardagliga saker som flickorna föreslår att de ska göra tillsammans. Flickorna kommer dit för att pyssla, se på film, baka eller bara umgås med varandra.

Dessutom erbjuds flickorna stöd och diskussionshjälp om någon befinner sig i en svår situation i livet, eller behöver extra stöd.

Flickornas hus i Kråkkärret.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Under den här tiden har platsen blivit viktig för många flickor och unga kvinnor.

- Här vid Kråkkärret kan vi inte ta emot alla som vill komma. Lägenheten där vi driver vår verksamhet är alldeles för liten. Alla ryms inte med. Därför söker vi just nu ett större utrymme.

Varför är det viktigt med könsseparatistiska rum?

- Vi jobbar med ett könssensitivt tillvägagångssätt, som betyder att vi ifrågasätter könsroller och uppfattar deras betydelse i samhället.

- När flickor och pojkar är på samma ställe är det väldigt ofta pojkarna som blir hörda och som tar plats. Om det endast finns flickor i rummet får de mer utrymme för att uttrycka sig, inte utifrån sitt kön utan från hur de är som människor.

Flickornas hus i Kråkkärret.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Levo säger att många flickor och unga kvinnor upplever att de blir förlöjligade ifall det finns pojkar på plats när de vill tala om ämnen som upplevs flickiga.

Vissa av flickorna som kommer hit är muslimer och bär huvudduk. De brukar ta av duken när de kommer hit och märker att det är tryggt

I Flickornas hus finns det rum att diskutera alla tänkbara ämnen en ung kvinna kan fundera på under tonåren.

- Med våra flickor här i Kråkkärret, som är under 16 år, pratar vi ofta om puberteten och vad som händer med kroppen, om sexualitet, familj och utseende. Egentligen pratar vi om allt sådant man inte talar om i andra situationer med vuxna. Oberoende om flickorna har invandrarbakgrund eller finsk bakgrund funderar de på ganska samma saker.

Tar hänsyn till alla kulturer

Bland de som besöker Flickornas hus i Kråkkärret är 80 procent flickor med invandrarbakgrund. Många av dem är från kulturer och familjer där det inte är okej att vistas ute eller synas ute med pojkar.

- För dem är det här det enda stället de får synas på fritiden. Det är ganska allvarligt. Ifall det inte skulle finnas Flickornas hus i Kråkkärret skulle flickorna inte synas.

Enligt Levo måste de beakta alla olika kulturer för att skapa förtroende.

- Det är viktigt att vi är i kontakt med föräldrarna så att de litar på oss och tillåter sina döttrar att komma hit. Vi måste se till att vi har bra rykte här i Kråkkärret.

Ska vara en trygg plats

I lägenheten där verksamheten drivs finns det lappar som påminner om att man inte får smygfota.

- Vissa av flickorna som kommer hit är muslimer och bär huvudduk. De brukar ta av duken när de kommer hit och märker att det är tryggt. Det är inte okej ifall en flicka som upplever att det här är en trygg plats hamnar på bild.

Flickornas hus i Kråkkärret.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Med anledning av Flickornas hus 10-årsjubileum ordnas den 9 november ett seminarium. De som arbetar vid Flickhuset berättar då om sin verksamhet, samt delar med sig av sina erfarenheter av att jobba med och möta de flickor som besöker Flickornas hus.

Diskussion om artikeln