Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Vampyrrykten vållar panik i Malawi

Från 2017
Ett skelett vars bröst har spetsats med ett stålrör vilket anses ha varit den bulgariska metoden att ta kål på vampyrer under medeltiden.
Bildtext Ett skelett vars bröst har spetsats med ett stålrör vilket anses ha varit den bulgariska metoden att ta kål på vampyrer under medeltiden.
Bild: EPA/STR

I södra Malawi råder vampyrhysteri. Sedan mitten av september har sju personer blivit ihjälslagna, misstänkta för att ha druckit människoblod vid magiska ritualer.

På måndag beslöt FN att dra tillbaka en del personal från två distrikt i södra Malawi, där vampyrskräcken grasserar.

Även myndigheterna är oroade. I en del områden har utegångsförbud införts från klockan fem på eftermiddagen till sju på morgonen, och Malawis president Peter Mutharika har beordrat en grundlig utredning av händelserna.

Tron på magi och häxkonster är utbredd i Malawi. Dunkla rykten om vampyrer ledde 2002-2003 till en våldsvåg i landet. En radioredaktör greps av polis, sedan han intervjuat en man som påstod att hans by hemsöktes av blodsugande andeväsen. Redaktören släpptes senare.

Mentalt störd man lynchad

De nya beskyllningarna kom i omlopp i mitten av september. Exakt vad som givit vampyrryktena näring är inte klart, men enligt FN-källor kan de ha spritts från grannlandet Moçambique.

Centrum för vampyrhysterin i Malawi är de båda distrikten Mulanje och Phalombe, som ligger intill gränsen. Ytterligare minst två andra distrikt har nåtts av ryktena.

Åtminstone sju personer har lynchats, misstänkta för att vara vampyrer. Det senaste fallet rapporterades på måndagen från distriktet Thyolo. Den olycklige var en psykiskt störd man, som irrade runt i en by mitt i natten. Medborgargardet trodde att han bara spelade galen.

Ett av jordens fattigaste länder

Malawi är ett av jordens fattigaste länder, och personal från flera biståndsorganisationer samt FN:s jordbruks- och livsmedelsprogram är verksamma i landet.

FN:s anställda är inte föremål för misstankarna och angreppen, men läget inger ändå bekymmer. En del FN-personal förflyttas tills vidare till Malawis ekonomiska huvudstad Blantyre, omkring 90 kilometer från de farliga distrikten.

FN uppger inte hur många anställda det handlar om, och framhåller att insatsen i Malawi fortsätter.

- Vi följer noga med situationen för att försäkra oss om att all vår personal så snart som möjligt ska vara ute på fältet igen, lyder beskedet från FN-koordinatorn Florence Rolle.

Diskussion om artikeln