Iniö välkomnar inflyttare - sammanhållningen, naturen och tryggheten är trumfkort
Idéerna var många och kreativa då Iniöbor gnuggade geniknölarna och smed planer för framtiden. Inflyttare behövs, och därav också både jobbmöjligheter och bostäder.
Ett femtiotal ortsbor ville vara med då lokala aktiva tillsammans med Yrkeshögskolan Novia bjöd in till diskussion kring framtidens Iniö. Det blev flera effektiva timmar på församlingshemmet med grupparbeten, presentationer, och massor av diskussion och idéer.
Bland förslagen fanns bland annat att bygga nya bostäder, satsa på välmåendetjänster och spa, göra marknadsföringsvideor, lyfta fram Iniös natur, och rikta sig till människor med distansjobb.
Iniö ett självklart val
Jessica Blomqvist deltog i diskussionerna under kvällen och tyckte att många fina idéer presenterades.
- Men vi kommer ju fortfarande till samma slutsats. Vi behöver bostäder, som är en bristvara på Iniö, för att kunna vidareutveckla jobbmöjligheter, säger Blomqvist.
För Blomqvist var det ingen tvekan om att hon vill bosätta sig i Iniö efter avklarade studier på annan ort.
- Absolut. Jag fick höra av min barnläkare att jag hade sagt att jag skulle ha tre barn, gifta mig i Iniö och jobba med människor. De målen nådde jag före jag var trettio, berättar Blomqvist som jobbar vid serviceboendet Aftonro.
Förutom att locka inflyttare vill Iniöborna också att de unga ska ha vilja och möjlighet att bo kvar på sin hemort. De flesta Blomqvist gick i skola med och växte upp med har gjort samma val.
- Om man tänker inte bara på min klass, utan på de som vi umgicks med, så är det två eller tre som inte bor här. De flesta är sjömän och är här då de är lediga.
- Sedan finns det de som jobbar borta på veckorna men de kommer alltid hit på helgerna. Det hålls fast vid det, man vill tillbaka till Iniö, säger Blomqvist.
Natur, sammanhållning och frihet
Jens Jensen och Rolf Schwartz är bosatta på Keistiö, Iniö. De har växt upp på orten och stortrivs. Då de funderade på hur man kunde locka inflyttare ville de lyfta upp vad som får dem själva att välja Iniö.
En orsak är möjligheterna till fritidsaktiviteter de gillar. Jensen kan känna sig uttråkad i städer, men inte i Iniö.
- Naturen ligger väldigt nära. Det är jakt och fiske, allmogesegling och till exempel ungdomsföreningens evenemang, räknar Jensen upp.
Också friheten, närheten till naturen, lokalproducerad mat och sammanhållningen bland ortsborna får beröm.
- Man kan lita på varandra, behöver man hjälp så får man hjälp och vice versa, säger Schwartz.
Arbetsplatserna avgörande
Av barndomskompisarna har ungefär hälften flyttat bort och hälften stannat kvar.
- Det är svårt att säga nu när vi är runt 30 år. Folk kanske kommer tillbaka senare, då de bildar familjer, tänker Schwartz.
Arbetsplatserna styr mycket, säger Jensen som själv jobbar till sjöss.
- Jag har bekanta som inte är härifrån, som då de hälsat på tyckt att det är jättevackert och fridfullt. Men man ska nästan ha ett jobb där man kan jobba så att man är på jobb några veckor, och några veckor hemma.
Från ord till handling
Schwartz och Jensen var med och kläckte idéer för framtiden, och kastade bland annat fram förslag på "Keistiö skola business center" eller "Heimgårds föreningshub".
- Både gammal som ung får väl vara kreativ och nog föds det ofta bra idéer också av dåliga idéer, så inte ska man skjuta ner saker direkt. Funderar man lite vidare kan idén som inte var så bra vara jättebra, man måste vara öppensinnad, säger Jensen.
- Det ska vara konkreta mål och inte bara flum. Att man tänker vad vi kunde göra här och nu, säger Schwartz som bland annat kör taxi och är med i Pargas stadsfullmäktige .
Trygg plats för barnen
Förhoppningen är att de som nu är yngre ska ha möjlighet och vilja att bo på orten också som vuxna. Blomqvist tycker Iniö är en trygg plats för barnfamiljer.
- Det är tryggt, jag har svårt att tänka mig att bo någon annanstans. Det är säkert för barnen att röra sig här, och jag behöver inte vara rädd att någonting ska hända dem.
Det som Blomqvist ändå saknar är ett bättre utbud på aktiviteter för barnen.
- Det är det lite brist på. Efter att de gått ut tvåan får de inte längre vara på eftis, och då kan det bli väldigt långa dagar för våra lite äldre barn. Lite mera sysselsättning, det skulle vi önska.
För få bostäder kan bromsa inflyttning
Fler hyresbostäder behövs, det var flera eniga om då bostadsläget diskuterades. För även om någon blir erbjuden ett jobb i Iniö, eller tar jobbet med sig, kan bristen på lediga bostäder sätta käppar i hjulet för hugade inflyttare.
Just nu känner Blomqvist till en ledig bostad som är tillgänglig för hyresgäster. Tomma bostäder lär det finnas på orten, men alla är inte beredda att sälja eller hyra ut sitt hus även om de inte själva har användning för det.
- Där kunde Pargas stad kanske trycka på lite mera, och kartlägga hur stora möjligheter där finns. För de unga som kommer hit vill ju inte bo med mamma och pappa, utan de vill ha ett eget hem innan de börjar skaffa familj.
"Jag tror det blir bra"
Janne Gröning, ordförande för Pro Iniö, gladde sig över mängden deltagare som ville vara med och diskutera.
- Det kom överraskande mycket folk, så jag tror på en ljusnande framtid för Iniö.
- Jag tror att folk har börjat tänka till nu och kommer in på nya tankebanor. Jag tror att det blir bra, säger Gröning.
Nu ska man samla idéerna för att se vad man kunde gå vidare med.
- Vi ska börja med att titta på vilka idéer vi kan konkretisera i en snar framtid, och jobba på dem, säger Gröning.
Skärgårdsverkstaden Framtidens Iniö arrangerades av Yrkeshögskolan Novia tillsammans med Pargas stad, Iniönämnden och Pro Iniö. Novias studenter arbetar med skärgårdsföretagsamhet inom ramen för projektet Archipelago Business Development.