Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Oenigt i Kaskö om förhandlingar med Närpes

Från 2017
Uppdaterad 11.10.2017 05:57.
Stadshuset i Kaskö.
Bildtext Stadshuset i Kaskö.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Det var en oenig stadsstyrelse i Kaskö som beslöt gå vidare med utredningen om en sammanslagning med Närpes. Rösterna föll 4-3.

Trots att ärendet gick till omröstning fördes det egentligen ingen diskussion, enligt stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP).

- Socialdemokraterna föreslog genast att vi inte ska göra någon undersökning. Sen gick vi nästan direkt till omröstning, säger Mangs.

Kaskös styrelseordförande Carl-Gustav Mangs.
Bildtext Carl-Gustav Mangs.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

För en utredning röstade förutom Mangs, Jan-Anders Lundenius (SFP), Sonja Lapveteläinen (SFP) och Lars Piira (Saml).

Mot röstade Tauno Sarja (SDP), Tarja Virta (SDP) och Jarmo Tarkka (Sannf).

Fullmäktige troligen också för en utredning

Ska man vara specifik var beslutet att man föreslår för fullmäktige att första steget i det hela blir att kontakta Närpes stads representanter.

Nu ska ärendet genom fullmäktige. Där blir det sannolikt ett ja eftersom 9 av 17 ledamöter skrivit under den motion som ligger bakom förslaget om förberedandet av en utredning.

Efter det är det upp till Närpes, vill man utreda eller vill man inte?

"Måste kompromissa"

Om det blir fusionsförhandlingar, vad är då viktigast för Kaskö?

- Det finns förstås flera saker vi vill hålla fast vid. Men när man diskuterar måste man kompromissa. Jag vill inte säga att det finns något som vi absolut inte vill ge ifrån oss, säger Mangs.

- Men vi är stolta över vår hamn och den kan utvecklas ytterligare.

Fraktfartyg lastas i hamnen i Kaskö.
Bildtext Hamnen i Kaskö.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Kaskö en kriskommun?

Det är den dåliga ekonomin som har drivit Kaskö till att sträcka ut handen mot Närpes. Och en sammanslagning kan ligga för dörren, vare sig man vill det eller inte.

- Om ekonomin är fortsatt dålig vet man ju inte vad staten tar sig till. Blir vi en kriskommun och tvingar staten oss till en sammanslagning?

Och i det fallet finns det, som Mangs konstaterar, egentligen inga andra alternativ än Närpes, eftersom staden omringar Kaskö.