Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Vatten från Esbo å på motorvägen, turkisk domstol dömde finsk journalist till fängelsestraff

Från 2017
Uppdaterad 11.10.2017 06:20.
Turkisk domstol dömde den finländska journalisten Ayla Albayrak tll två års fängelsestraff.
Bildtext Journalisten Ayla Albayrak.
Bild: Yle

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Morgonrusningen i huvudstadsregionen kan bli värre än normalt i dag då de västliga infartslederna till Helsingfors väntas stocka sig. Vatten från Esbo å har nått Åbo motorväg och översvämningen påverkar trafiken på sträckan mellan Ring III och Domsby åt båda hållen.

En turkisk domstol har dömt den finska medborgaren och journalisten Ayla Albayrak till en två års fängelsedomt. Albayrak jobbar för den amerikanska tidningen Wall Street Journal. Tidningen fördömer domstolsbeslutet.

Finlands näringsliv EK varnar för att bristen på forskning och utveckling kan bromsa tillväxten i Finland.

Andelen utbildade sjukskötare har minskat inom äldrevården, skriver Helsingin Sanomat. Också vårdfacket Super anser att vårdkvaliteten har försämrats. Man får numera räkna personal som inte är utbildade sjukskötare som vårdpersonal.

Utrikes:

Den 11 oktober uppmärksammas FN:s internationella flickdag. Speciellt fokus riktas på flickors rättigheter och på deras utsatta situation i världen.

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont uppgav inför katalanska parlamentet att han vill följa folkets vilja och se ett självständigt Katalonien. Han vill först ändå inleda förhandlingar mellan Katalonien och Spanien.

I Kalifornien har avtagande vindar och en kall dimma gjort det lättare för brandmännen att få kontroll över de omfattande bränderna som har rasat på olika håll i delstaten. Åtminstone 13 människor har omkommit och 1 500 hus har förstörts.

Den nyaste Star Wars-filmens biljetter kom till salu på tisdag morgon. Efterfrågan var så hög att Finnkinos elektroniska bokningssystem kraschade.

Vädret

Mest mulet och på många håll regn, i Lappland snö eller blötnö. Mot kvällen uppehåll. 4..10 grader, i norr -1..+4 grader.

Diskussion om artikeln