Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stora planer för Södra Vallgrund skola i Korsholm

Från 2017
Uppdaterad 11.10.2017 09:37.
Johan Ahlkvist vid Södra Vallgrund gamla skola.
Bildtext Johan Ahlkvist vid Södra Vallgrund gamla skola.
Bild: Yle/Anna Ruda

Den nya ägaren till Södra Vallgrund skola i Korsholm heter Johan Ahlkvist. I den gamla skolan ska han öppna en restaurang och ett bryggeri och gästerna ska vara både långväga och från närområdet.

Själv ska han flytta hem till Korsholms skärgård, eller i alla fall till Vasa.

Vi står på trappan till den gamla skolan som stängde efter julfesten 2015. Sedan dess har skolan stått tom och väntat på en köpare. Johan Ahlkvist har stora planer för byggnaden.

- Än så länge känns det bra, men vi får se. Det är ju ett stort projekt, så det blir något att bita i.

Johan Ahlkvist
Bildtext Johan Ahlkvist.
Bild: Yle/Anna Ruda

När vi kommer in i byggnaden berättar han om sina planer. Ett kök finns redan i skolan och när man tagit ner en vägg mellan två av klassrummen på nedre våningen blir det en stor restaurangsal.

- Man måste ha stora planer, men om jag klarar av att förverkliga dem är en annan sak.

Litet bryggeri

På nedre våningen ska det också bli en pub, där man kan avnjuta öl som bryggts i det egna småskaliga bryggeriet. I planen ingår också en glasveranda, men den får vänta till senare.

- Jag hoppas att hit kommer gäster också från Vasa, att de kommer utkörande fina dagar. Turister hoppas jag på och möjligtvis konferenssällskap. Så är tanken, vi får se om jag räknar rätt eller fel.

Ett av klassrummen i Södra Vallgrund skola.
Bildtext Ett av klassrummen.

Under högsäsong ska restaurangen vara öppen alla dagar. På vårar och höstar ska restaurangen inte vara öppen alla dagar och inte så långa dagar.

- Till att börja med kommer vi nog att hålla stängt på vintern. Det kommer nog inte att gå att ha en restaurang här på vintern.

Letat länge

Ahlkvist har funderat på att köpa en gammal skola ganska länge. Ett alternativ skulle också ha varit att köpa en skola i Sverige eftersom det är där han bor just nu.

- Det finns inte så många sådana här större hus att köpa. Idealt skulle ha varit om huset hade legat vid havet, men då skulle priset ha varit helt annat. Jag tänkte snygga till tomten med lite blommor och buskar. Jag hoppas det blir trevligt både utvändigt och invändigt och att hit kommer en bra kock så att vi får god mat. God mat är väl A och O om man ska ha en restaurang.

Själv har Ahlkvist ingen egen erfarenhet från restaurangbranschen. Därför tänker han sig att anställa restaurangpersonal.

- Min enda erfarenhet är att jag har jobbat i lagret på Wasabåtarna för länge sen.

Bor i Sverige

Avståndet mellan Södra Vallgrund och Ahlkvist nuvarande hemort i Sverige är enligt honom ett problem och han planerar att flytta närmare. Han är uppvuxen i grannbyn, Replot.

- Det gäller att hitta ett jobb här i trakten så att jag kan ha det här som bisyssla, till att börja med i alla fall.

Bisysslan, den gamla skolan, är 700 kvadratmeter stor och byggd på 1920-talet.

- En fin byggnad i mitt tycke.

I det som varit klassrum ska restaurangen finnas.
Bild: Yle/Anna Ruda

Prutade 60 000

I augusti godkände Korsholms kommunstyrelse försäljningen av Södra Vallgrund skola för 113 000 euro. Köpare var Ahlkvist, men han drog sig ur köpet och prutade ner priset till 53 000.

Varifrån tar du pengarna till det här?

- Den som spar han har. Nej, men det är ju ett problem. Jag prutade ju ner priset, men att bygga en stor glasveranda kostar ändå ganska mycket pengar. Men man lever en gång så jag måste försöka. Jag kommer inte att ta mig vatten över huvudet, om jag ser att det inte gå kastar jag in handduken.

Plastmattorna som täcker golven ska rivas bort och under dem hoppas Ahlkvist hitta trägolv som går att slipa upp. Han vill göra den gamla skolan till en villa i sekelskiftesstil.

Gymnastiksalen i den gamla skolan.
Bildtext Gymnastiksalen.
Bild: Yle/Anna Ruda

Konferensgäster

På andra våningen finns den gamla gymnastiksalen där korgbollskorgarna fortfarande hänger kvar.

Och där ska de få hänga. Ahlkvist tänker hålla byggnaden öppen för Södra Vallgrundborna så att de också i framtiden kan använda gymnastiksalen.

- Jag tycker att det är en fin sal. Med lite gardiner kanske den duger också för konferenser.

Byggnaden är för liten för att konferensgästerna ska rymmas att övernatta.

Johan Ahlkvist i det som en gång var slöjdsalen.
Bildtext Slöjdsalen.

- Ett bra koncept med god mat och ett gott rykte kan nog locka hit gäster även om de inte kan övernatta här.

Övernattningsrum

I den andra delen av byggnaden finns bland annat den gamla slöjdsalen och mindre klassrum. Här ska Ahlkvist slå upp mellanväggar för att skapa uthyrningsrum.

- Vi har ett världsarv här så jag hoppas på övernattande turister, men det finns ju redan andra övernattningsställen här i skärgården.

Ahlkvist har inte gjort någon marknadsundersökning för att ta reda på utbudet och efterfrågan på övernattning i skärgården.

- Vi får hoppas att intresset för världsarvet växer och nu har vi ju fått fin väg hit ut till Södra Vallgrund. Jag hoppas att turister ska komma både från närheten och längre ifrån.

Lite möbler finns kvar i den tömda skolan.
Bild: Yle/Anna Ruda

Siktar på sommaren 2019

Ahlkvist räknar inte med att hinna köra igång verksamheten redan sommaren 2018, men följande sommar räknar han med att vara igång. Han hoppas att restaurangen ska bli en samlingspunkt i byn.

- Butiken och Sommaröhallen är ju här bredvid, så det blir ett litet centrum i byn.

Utsidan av byggnaden är Ahlkvist nöjd med.

- Lite snickarglädje ger ännu mera känslan av en sekelskiftesvilla.

När Ahlkvist ser framåt i tiden ser han mycket folk på gården och glasverandan.

- Då sitter de här och njuter av god mat och dryck.

Diskussion om artikeln