Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk härdsmälta undveks – nu väntar playoff

Från 2017
Andreas Granqvist och Janne Andersson diskuterar.
Bildtext Andreas Granqvist och Janne Andersson diskuterar.
Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press

Nu väntar playoff om en plats i fotbolls-VM för Sverige om en månad mot Italien, Danmark, Kroatien eller Schweiz.

Nederländerna var piskade att vinna med 7-0 och siffermässigt är de 2-0 det stannade vid förstås inte i närheten.

Men den utspelning Janne Anderssons landslag råkade ut för väcker en och annan fråga inför dubbelmötet mot vilka-det-nu-blir som avgör om det blir en svensk VM-sommar i Ryssland.

– Det var en tuff match, men det visste vi om. Nu är det bara en lättnad och skönt att vi kan fokusera på playoff, sade Sveriges bästa kvalmålskytt Marcus Berg till Kanal 5.

I mångt och mycket såg vi en nederländsk upprullning, bitvis var det rena lekstugan och allra roligast hade Arjen Robben.

Full fart framåt

Det såg ut som Dick Advocaat och hans nederländare ville att det skulle göra. Full fart framåt med mycket folk, ständiga förflyttningar för att dra isär den svenska defensiven, skapa oreda och vill man göra det ger man bollen till Arjen Robben.

Robben hade den ofta - och det är aldrig bra, oavsett om du är motståndare till Nederländerna eller Bayern München.

Mot ett svenskt landslag, på gränsen till kollaps och upplösningstillstånd, härjade han lite överallt. Han fick Emil Forsberg att framstå som en medelmåtta och gav Ludwig Augustinsson enorma problem från början.

Viktigare än så:

Han slog in straffen till 1-0 redan efter 15 minuter sedan Victor Nilsson Lindelöf slagit bollen på sin egen arm i ett försök att rensa undan.

Fick vittring

Det var den inledning Nederländerna behövde, den som gav vittring. En riktigt lyckad kväll och de där 7-0 som var kravet för att snuva Sverige på playoff-platsen hade inte varit en omöjlighet. Det kunde ha varit 4-0 eller 5-0 redan efter spelade 45 minuter.

Robbens 2-0 kom kort före halvtid när varken Augustinsson eller Forsberg, som hade en hopplös första halvlek, tog ansvar för veteranen med en av fotbollsvärldens giftigaste vänsterfötter.

Först efter 60 minuter klarade Sverige att hålla bollen inom laget för första gången under en anständig tidsrymd.

Och det ordnade sig, till slut utan problem.

– Är det någon gång man ska vara glad efter att ha förlorat en fotbollsmatch är det väl i dag. Vi ska vara jätteglada som helhet. Det här är en av de märkligaste matcherna jag har varit med om, med de förutsättningarna som var, sade förbundskaptenen Janne Andersson till Kanal 5.

(Text: FNB-Henrik Skiöld/TT)

Diskussion om artikeln