Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fritt fram för bostäder i Valtimohuset i Borgå - hotell ändå inte uteslutet

Från 2017
Hela valtimohuset med blommor i förgrunden.
Bildtext Valtimohuset finns vid Krämaretorget i Borgå. Illustrerande arkivbild.
Bild: Yle/Lone Widestam

Nu är det fritt fram att bygga bostäder i största delen av Valtimohuset i Borgå. Staden vill sälja huset och förhoppningen är att locka intresserade köpare.

På tisdagen godkände stadsutvecklingsnämnden i Borgå ett undantagslov för Valtimohuset intill Krämaretorget. Undantagslovet innebär att man kan bygga bostäder i en större del av huset än tidigare.

Många tycker att Valtimohuset skulle vara en lämplig plats för ett hotell. Det utesluts inte av undantagslovet.

– Enligt detaljplanen är det helt möjligt att driva hotell i Valtimohuset. Det behövs inget undantagslov för det, säger stadsplaneringschef Eero Löytönen vid Borgå stad.

Stadsplaneringschefen i Borgå Eero Löytönen
Bildtext Eero Löytönen. Arkivbild.
Bild: Yle/Carmela Walder

Fler möjligheter gör huset lättare att sälja

Tanken är att det ska bli lättare för Borgå stad att sälja Valtimohuset genom att göra det möjligt att bygga fler bostäder där.

Bostäderna ska finnas i de två översta våningarna medan våningen på gatuplan ska inhysa affärer. De översta våningarna har tidigare använts för boende och är planerade enligt det.

fönster och dekorationer i detalj
Bild: Yle/Lone Widestam

Byggnaden är skyddad och miljön ska bevaras oberoende av vad huset används till.

Men Eero Löytönen tror att undantagslovet ger de bästa förutsättningarna för att ge Valtimohuset sin forna glans tillbaka, samtidigt som byggnadsskyddet beaktas.

Intressenter har funnits

Nu kan man fundera på vad det bästa sättet att utveckla huset är. Vad huset används till i framtiden beror alltså på vem som köper det.

Har någon redan visat intresse för att köpa huset?

– Under årens lopp har många varit intresserade av huset, både hotellföretagare och byggfirmor, men det har sedan inte gått vidare, säger Eero Löytönen.

I och med det nya undantagslovet som stadsutvecklingsnämnden godkände kan upp till 75 procent av Valtimohuset användas för boende, i stället för nuvarande 50 procent.

Lovet är i kraft i två år och under den tiden kan man ansöka om bygglov enligt de nya villkoren.

Diskussion om artikeln