Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Plugga vid ÅA: Var beredd på att läsa mycket

Från 2017
Uppdaterad 12.10.2017 14:16.
Rebecka Mattbäck och Mia Österlund
Bildtext Rebecka Mattbäck och Mia Österlund.
Bild: Yle/Nina Bergman

- Man ska vara beredd på att läsa mycket! Det säger Rebecka Mattbäck om sitt ämne litteraturvetenskap som hon studerar för tredje året.

- Man lär sig att tänka i stora, vida banor och dra slutsatser och knyta ihop kunskap. Det är en viktig bit som inte alltid kommer fram.

- Det vi gör är att vi ser hur berättelser är uppbyggda, det är det som man analyserar inom litteraturvetenskapen. Att sätta böcker i deras sammanhang och sätta ihop dem med sådant som har skrivits tidigare, tillägger Mia Österlund, universitetslärare i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi.

Kombinerade hobby med arbete

Österlund har alltid varit en läsare och läser i mängder. Då hon insåg att det var möjligt att kombinera sina intressen med arbete, så var valet lätt.

- När det gick upp för mig att man kan ha det här som jobb, att läsa på arbetstid. Mitt specialområde är dessutom barnböcker, så jag kan ju sitta och läsa bilderböcker på arbetstid.

- Nu låter det ju som om det är något banalt jag håller på med, absolut inte, det är också väldigt teoretiskt, men jag är också teoriintresserad. Men det är också ett ämne där det ryms mycket samhällskritik, mycket idéhistoria. Man får jobba med mycket sådana aspekter där som intresserar mig, berättar Österlund. Och man får skriva. Läsa och skriva.

För Mattbäcks del var det lite mer av ett sammanträffande.

- Jag halkade ju in på litteraturvetenskap mest av en händelse, men insåg ganska snabbt att jag är bra på det här, jag är genuint intresserad. Man får in så mycket. Hittar du ett verk som behandlar ett tema som du är intresserad av, så kan du "grotta ner dig" i det och faktiskt gå på djupet. Ämnet rymmer mycket.

Man kanske också har känt sig lite udda i sin lilla småstad som man kommer ifrån och då blir det som en hemkomst att komma hem till litteraturvetenskapen.

Många studenter hittar till ämnet av liknande orsaker, berättar Österlund.

- Väldigt många av våra studenter har haft en väldigt inspirerande modersmålslärare som har stöttat dem i läsandet och skrivandet. Man kanske också har känt sig lite udda i sin lilla småstad som man kommer ifrån och då blir det som en hemkomst att komma hem till litteraturvetenskapen, där man plötsligt får vistas med andra som är lika intresserade av litteratur och kultur.

Mer än bara studier

Sammanhållningen och stämningen vid ämnet är god och man samlas också kring litteraturen utanför föreläsningssalen.

Det är en stor del av det hela - att bygga nätverk och samarbeta kring litteraturhändelser.

- Vi hjälper ofta varandra mycket och har ett utbyte om böcker och litteratur och det vi studerar utanför seminarier och föreläsningar, berättar Mattbäck.

- Det finns mycket aktivitet kring det litterära vid sidan av studierna, som studiecirklar. Våra studenter har grundat Poetry Pub på Skärgårdsbaren. Det är en stor del av det hela - att bygga nätverk och samarbeta kring litteraturhändelser, fortsätter Österlund.

Men det är klart, det är mycket läsning, det handlar ju om litteratur.

Ämnet är lästungt - det gäller att kunna plöja genom tusentals sidor genast från början. Men stöd finns att få.

Biblioteket på Litteraturvetenskapen vid Åbo Akademi.
Bildtext De som studerar litteraturvetenskap får vara beredda på att läsa mycket.

- Det första året handlar mycket om hur du ska läsa för att orka läsa de mängderna. Det får vi också hjälp med av äldre studerande, att ta det bitvis, söka efter det som är viktigt och plocka fram, berättar Mattbäck om studierna.

- Men det är klart, det är mycket läsning, det handlar ju om litteratur, skrattar Mattbäck.

Var placerar sig litteraturvetare i arbetslivet?

- De placerar sig för det första väldigt bra. Man får jobb om man har läst litteraturvetenskap, som modersmålslärare, bland annat.

Det här är också värt att notera, påpekar Österlund, att man inte behöver ha svenska som huvudämne för att bli modersmålslärare.

- Modersmålslärarna är alltså en stor grupp, bibliotekarierna är också en, journalister finns det mycket. Så finns det förlagsmänniskor, författare, skrivkurshandledare, räknar Österlund upp.

Rebecka Mattbäck
Bildtext Rebecka Mattbäck

Vill bli "kulturtant"

- Många gör ju också flera saker. Man kan vara lite av en tusenkonstnär, säger Mattbäck, som själv också säger att hon vill satsa på en karriär som "kulturtant".

- Helt enkelt en person som är jätteintresserad av olika typer av kultur! Jag tycker om teater och konst och jag bloggar om det. Jag skaffade mig också bibliotekariebehörighet för det är också bra att ha någonting att falla tillbaka på, men vi får se vad det blir!

Radio Vega Åboland: Plugga vid ÅA - litteraturvetenskap

Programmet är inte längre tillgängligt

Plugga vid ÅA

Diskussion om artikeln