Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle undersökte: Sjukdomsspridande mikrober finns på överraskande ställen på dagis

Från 2017
Smutsiga händer.
Bild: Mostphotos

Det kan finnas mängder av sjukdomsalstrande ämnen i sofforna på daghemmen för barn.

Det är kanske inte så hemskt konstigt ändå: Det städas ju vanligtvis mycket noggrant på toaletter medan övriga platser - som barnen rör med smutsiga händer - inte skrubbas på samma sätt.

Bilder olika ytor i matsalen på daghemmet och hur mycket bakterier de samlar: luggmatta 106 cfu, armstöd 192 cfu.

Yle har tillsammans med en forskningsgrupp ledd av Tuula Suontamo granskat mängderna mikrober på olika ställen på ett dagis i Helsingfors.

Suontamo har under sin forskarkarriär gjort många undersökningar i offentliga utrymmen på olika håll i Finland. I det här fallet granskades bara ett daghem men den här sortens fynd görs på alla daghem.

Här försökte man ta reda på vilka ställen som sprider kräkningssjukdomar. Det är svårt att påvisa exakt hur sjukdomarna sprids, men det går att utreda var det finns mest smuts från växt- och djurriket, eller mikrober. Där kan man kan hitta roten till sjukdomarna.

I Finland fäster man för stor uppmärksamhet vid golvytor på bekostnad av andra beröringsytor.

Yles lilla undersökning utfördes under en eftermiddag på ett dagis där det förekom vanlig aktivitet. Granskningen gjordes alltså inte efter en städning vilket kunde ha gett helt andra resultat.

Bilder olika ytor på daghem och hur mycket bakterier de samlar: sängkanten 40 cfu, plastmatta 62 cfu, luggmatta 208 cfu.
Bild: Yle

- I Finland fäster man för stor uppmärksamhet vid golvytor på bekostnad av andra beröringsytor.

- Inte hoppade svininfluensan från golven på människor. Den kom nog via andra beröringsytor, säger Tuula Suontamo.

I Yles undersökning visade det sig att armstödet till soffan i matrummet var mycket smutsigt.

Bilder olika ytor på toaletten på daghemmet och hur mycket bakterier de samlar: toalettring 227 cfu, handfat 240 cfu, golvet 435 cfu.

- Jag har resultat som visar att det är rent vid det ställe på ett dörrhandtag som en vuxen rör vid. Däremot kan man mäta stora mängder smuts på den yta som barnen vidrör, beskriver Suontamo med hänvisning till tidigare undersökningar.

De värden som anges på bilderna är beräknade enligt måttet kolonibildande enheter per ml (CFU/ml).

Texten bygger på Yle Uutisets artikel

Diskussion om artikeln