Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Filmmogulen Harvey Weinstein fick sparken - men sexismen i filmbranschen försvinner inte i första taget

Från 2017
Uppdaterad 11.10.2017 17:43.
Harvey Weinstein.
Bildtext Filmmogulen Harvey Weinstein sparkas efter sexanklagelser.
Bild: � www.splashnews.com/ All Over Press

Måndagen den 9 oktober får filmmogulen Harvey Weinstein sparken efter att The New York Times publicerat ett reportage där flera kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp. Trakasserierna lär ha pågått i 30 års tid.

Den svenska filmproducenten Daniel Bramme är inte överraskad. De senaste åren har han jobbat med bland annat jämställdhetsfrågor i filmproduktion och säger att det visserligen blir bättre, men att filmvärlden fortfarande är väldigt sexistisk.

- Att Weinstein fick sparken är ett framsteg, för några år sedan skulle han ha suttit kvar. Visserligen med ett skamfilat rykte, men ändå kvar. Att en så mäktig man i Hollywood får gå är ett klart tecken på att man inte längre accepterar sexism på samma sätt som förr.

Att Weinstein fick sparken är ett framsteg, för några år sedan skulle han ha suttit kvar

Daniel Bramme, filmproducent

Bramme menar att kvinnor har fått en annan maktposition i filmbranschen, men också samhället vi lever i har förändrats. Man pratar om problemen med bristen på kvinnlig representation på ett helt annat sätt i dag än för några år sedan.

Daniel Bramme rakt framifrån
Bildtext Daniel Bramme jobbar som filmproducent i Hollywood och har de senaste åren jobbat med jämställdhetsfrågor.
Bild: Peppe Öhman

Stenhård konkurrens

Enligt Bramme är det inte ovanligt att människor i maktpositioner utnyttjar unga skådespelares längtan efter en karriär i nöjesbranschen. Konkurrensen är stenhård och många är beredda att göra nästan vad som helst, eller åtminstone hålla tyst om det de utsatts för, bara för att få en chans att slå igenom.

Konkurrensen är stenhård och många är beredda att göra nästan vad som helst, eller åtminstone hålla tyst om det de utsatts för

Personer i samma position som Weinstein kan genom sin makt och sitt kontaktnät både lyfta och förstöra en aspirerande karriär och därför tiger många om trakasserierna. I Hollywood kan man också i domstol köpa sig fri från skuld, Weinstein betalade mellan 80 000-150 000 dollar för att kvinnorna han trakasserade skulle hålla tyst.

Sexuella inviter och trakasserier drabbar främst kvinnor, men också unga män kan utsättas

- Sexuella inviter och trakasserier drabbar främst kvinnor, men också unga män kan utsättas. Många bekanta har fått inbjudningar till jobbmöten som visat sig vara en romantisk middag med bara en annan person. Andra talar om så kallade poolparties där fokus inte ligger på att bada utan där man istället träffar personer som lovar en karriär i branschen i utbyte mot olika tjänster.

"Hollywoodeliten måste ha vetat"

Flera skådespelare, bland annat Meryl Streep, Kate Winslet och Judi Dench och Glenn Close gick genast ut med att de tar avstånd från Weinstein. Senare också Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette och Angelina Jolie. När det är garanterat att Weinsteins prestige och makt i filmbranschen fått sig en ordentlig törn och det är ofarligt att kritisera honom kommer antagligen också de män som jobbat nära Weinstein att ta avstånd.

Bramme har ändå svårt att tro att Hollywoodeliten inte visste vad filmmogulen gick för.

- Rykten sprids blixtsnabbt och trots att de här personerna kanske inte sett Weinsteins trakasserier med egna ögon är jag säker på att de vetat om dem. Ett viktigt steg mot större jämställdhet i branschen är att män börjar prata om sexuella övergrepp och inviter.

Ett viktigt steg mot större jämställdhet i branschen är att män börjar prata om sexuella övergrepp och inviter

Trots cynismen säger Bramme att branschen ser ljusare ut och att mycket förändrats på bara de knappt fem åren han själv tillbringat i Los Angeles.

- När jag talar om jämställdhet och föreslår att produktioner ska anställa kvinnor annat än som make up-artister tas det nästan alltid emot positivt. Branschen blir allt hårdare och kompetensen allt viktigare, det här gynnar kvinnorna. Däremot tror jag tyvärr vi inte kommer att bli av med sexistiskt beteende. Det här förekommer garanterat lika mycket i Sverige och Finland som i USA.

Text: Peppe Öhman

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln