Oklart om omtagningen av Kenyas presidentval blir av – doldis fick rätt att utmana
I Kenya kan omtagningen av presidentvalet bli av trots att oppositionsledaren Raila Odinga drog sig ur valet och parlamentet röstade för att undvika ett nyval. En kandidat som fick mindre än en procent av rösterna har nu fått rätt att utmana sittande presidenten.
I Kenya såg det efter gårdagens utspel från oppositionskandidaten Raila Odinga ut som om det inte skulle bli någon omtagning av presidentvalet i somras.
Odinga drog sig ur valet i protest mot uteblivna reformer av valkommissionen.
Det såg alltså ut som om den sittande presidenten Uhuru Kenyatta skulle gå till nyval utan utmanare.
För att undvika att behöva ordna ett sådant val, som en av Kenyattas partikamrater kallade en fars, stiftades på onsdagen en ny lag.
Lagen låter den ena kandidaten i ett nyval segra automatiskt om den andra kandidaten drar sig ur valet.
En domstol kan ändå ha sett till att valet ändå blir av, men mellan Kenyatta och en kandidat som fick under en procent av rösterna i valet i augusti.
Ställde också upp
Kenyas högsta domstol har bestämt att Ekuru Aukot, som blev fjärde av åtta kandidater med 0,18 procent av rösterna, ska kunna ställa upp också i nyvalet den 26 oktober.
- Jag kan inte hitta någon laglig orsak som skulle förhindra den målsägande från att delta i nyvalet, sade domaren John Mativo då han kunngjorde beslutet.
Aukot är advokat och veteran inom den kenyanska politiken men är inte känd nationellt.
Han har bland annat deltagit i utarbetandet av en ny grundlag år 2010 som togs fram efter de etniska våldsamheterna som följde valet år 2007.
Kan öka spänningarna
Också efter presidentvalet i augusti bröt våldsamheter ut och spänningarna har inte lagt sig.
Odingas oppositionskoalition Nasa har uppmanat till demonstrationer mot valkommissionen.
De anklagelser om valfusk och ilskan Odinga har riktat mot valkommissionen tros kunna göra valet till en gnista som får spänningarna att blossa upp.
Också presidenten Kenyattas läger har spätt på ilskan som riktades mot domstolen efter att den ogiltigförklarade valresultatet.
Etniska förtecken
Den kenyanska politiken följer i stort sett etniska skiljelinjer och våldsamheter i samband med valen har ofta haft etniska förtecken.
Det våld som bröt ut 2007 utmynnade snabbt i angrepp och motangrepp där olika etniska grupper angreps i regioner där de var i minoritet.
Våldet krävde då nästan 1200 liv.