Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-rapport: Burma försöker avlägsna rohingyerna permanent

Från 2017
Uppdaterad 11.10.2017 17:07.
Rohingyer flyr från Burma till Bangladesh över floden Naf.
Bildtext Rohingyer flyr från Burma till Bangladesh över floden Naf.
Bild: AFP / Lehtikuva

Burmas armé försöker avlägsna den muslimska minoritetsfolkgruppen helt och hållet från den burmesiska delstaten Rakhine där de har sina hem.

Burmas systematiska förtryck av rohingyerna har som mål att permanent få bort den muslimska minoriteten från delstaten Rakhine, säger FN i rapporten.

Enligt FN-rapporten har de brutala attackerna mot rohingyer i norra Rakhine varit välorganiserade, koordinerade och systematiska.

Syftet har inte enbart varit att driva ut befolkningen ur Burma utan att förhindra dem att återvända till sina hem, säger FN i sin rapport.

Rapporten bygger på intervjuer med hundratals människor som flytt till Bangladesh efter att armén inledde sin offensiv mot rohingyerna i Burma den 25 augusti.

Enligt rapporten inleddes dock angreppen mot rohingyer troligen redan tidigare. Det här står i motsats till den burmesiska ledningens påståenden om att armén gått till offensiv som svar på attacker från rohingyska rebeller.

Ni hör inte hemma här

I vissa fall - både före och under attackerna - har det använts megafoner som utannonserat: "Ni hör inte hemma här - bege er till Bangladesh. Om ni inte tar er härifrån kommer vi att sticka era hus i brand och döda er", säger FN i sin rapport

Lärare, kulturpersoner, religiösa ledare och andra ledande personer i samhället har också varit mål för den burmesiska arméns tillslag.

FN konstaterar att den burmesiska ledningen har vidtagit åtgärder som har varit avsedda att utplåna spåren av rohingyernas kultur och liv på ett sådant sätt att återvändande rohingyer inte ska ha något annat att komma tillbaka till än oigenkännliga och ödelagda landskap.

Chefen för FN:s avdelning för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, beskrev nyligen Burmas tillslag mot rohingyerna som "tagen ur en lärobok om etnisk rensning".

Långt över en halv miljon människor har flytt från Burma till Bangladesh sedan slutet av augusti.

Rohingyerna har allmänt förföljts i tiotals år i Burma.

Diskussion om artikeln