Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

WHO: Tio gånger fler överviktiga barn än 1975

Från 2017
Uppdaterad 11.10.2017 16:39.
Är det rätt att sälja ohälsosam snabbmat med hjälp av leksaker? Bild: Yle
Bildtext Snabbmat är billigt, och marknadsförs ofta uttryckligen till barn med hjälp av leksaker.
Bild: Yle

Antalet överviktiga barn i världen har tiodubblats under 40 år. Men fortfarande är det fler barn som är undernärda, uppger Världshälsorganisationen WHO i ett pressmeddelande som publiceras på Världsfetmadagen den 11 oktober.

I dag beräknas åtta procent av jordens pojkar och sex procent av flickorna vara överviktiga. Ännu år 1975 var andelen cirka en procent - för barn av båda könen.

Enligt WHO:s studie, som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet, handlar det i absoluta tal om runt 74 miljoner överviktiga pojkar och 50 miljoner flickor i åldern fem till nitton år.

Samtidigt är undernäring ett ännu större problem

Men undernäring är fortfarande ett ännu större problem, trots att en utveckling till det bättre har kunnat skönjas efter 2000, då kulmen nåddes.

År 2016 beräknades 117 miljoner pojkar och 75 miljoner flickor vara underviktiga. Nästan två tredjedelar av dem bodde i södra Asien - Indien, Pakistan, Bangladesh och Afghanistan.

Experterna har studerat relationen mellan vikt och kroppslängd, och delat in populationen i sex grupper: underviktiga, normalviktiga, överviktiga, samt feta i tre kategorier.

Fetma hos barn är ett växande problem - i synnerhet i låg- och medelinkomstländer

Medan undernäring ökar risken för att drabbas av olika infektioner, är övervikt en bidragande faktor till bland annat diabetes, hjärtsjukdomar och cancer.

Fetma hos barn är ett växande problem över hela jorden. Och det är i synnerhet i låg- och medelinkomstländer som ökningen sker.

I länder som Cooköarna, Nauru och Palau klassas mer än 30 procent av barnen och tonåringarna som överviktiga. I exempelvis USA, Japan samt en rad länder i Karibien, Nordafrika och Mellanöstern väger mer än 20 procent av barnen för mycket.

"Erfarenheterna från Ostasien, Latinamerika och Karibien visar att övergången från undervikt till övervikt och fetma kan vara snabb", konstaterar WHO:s rapport.

Om de nuvarande trenderna fortsätter, kommer år 2022 fler barn och tonåringar att lida av fetma än av undervikt, är en av slutsatserna.

Sockerskatt rekommenderas

Trots de dystra förutsägelserna finns det ändå tecken som inger hopp.

I USA, nordvästra Europa samt andra rika länder verkar andelen överviktiga barn och tonåringar ha stabiliserats. WHO bedömer att klara kostråd om salt, socker och fetter har gjort det lättare för konsumenterna att göra sunda val.

I dagens läge är det mycket svårt att äta hälsosamt om man är fattig

Organisationen rekommenderar att snabbmat och läskedrycker beläggs med extra skatter, och att marknadsföringen begränsas.

Redan tidigare har WHO förespråkat en 20-procentig accis på sötade drycker för att stävja konsumtionen.

Majid Ezzati från Imperial College i London, en av forskarna bakom studien, säger att nyttiga livsmedel borde göras lättare tillgängliga. Snabbmat är alltför ofta det billigaste alternativet.

I dagens läge är det mycket svårt att äta hälsosamt om du är fattig, säger Ezzati.

Diskussion om artikeln