Filmen Borg / McEnroe visas inte på Finnkinos biografer - vad är det som händer?
Förra veckan kom budet att filmen Yösyöttö inte visas på Finnkinos biografer och nu fortsätter schismen med Borg / McEnroe. Hur gick det såhär och vad händer nu?
En film tillkommer i princip i tre faser; först som konstnärlig process, sedan inom ramen för en produktionsfas och slutligen i mötet med publiken.
Alla tre faser hänger ihop - om ett led i kedjan brister uppstår det gnissel i maskineriet.
Och just nu gnisslar det betänkligt i den finska filmbranschen.
Detta har hänt
Onsdagen den 4 oktober - två dagar innan premiären - meddelar produktions & distributionsbolaget Nordisk film att den inhemska komedin Yösyöttö inte sätts upp på Finnkinos biografer eftersom biojätten begärt en högre andel av biljettintäkterna än väntat.
Måndagen den 9 oktober nås vi av information om att filmen trots allt nått nästan 25 000 tittare via andra kanaler. Bland annat Musikhuset i Helsingfors har trätt till som tillfällig biograf.
Intressant lösning, tänkte många - men antagligen en engångsföreteelse.
Men nej, detta visade sig bara vara ett första set i en match som kan bli riktigt svettig.
Tisdagen den 10 oktober - tre dagar innan premiären - får vi nämligen veta att inte heller filmen Borg / McEnroe kommer att sättas upp på Finnkinos biografer.
Problemet
Det finns många orsaker till varför läget är som det är. En är det faktum att Finnkino ganska långt - åtminstone i storstäderna - har en monopolställning som ger dem en stark hand att spela med vid förhandlingsbordet.
Ett spel där läget nu är tämligen låst, även om såväl Katarina Nyman - distributionschef på Nordisk Film - som Kalle Peltola - försäljningschef på Finnkino - meddelar att man håller kanalerna öppna i hopp om att nå en lösning som bägge parter kan godta.
Katarina Nyman talar om de långtgående konsekvenser den här frågan kan få - de inhemska produktionsbolagen är naturligtvis beroende av biljettintäkterna för kommande projekt. Naggar man helheten alltför mycket i kanten så berörs i förlängningen alla - från manusförfattare framåt.
Kalle Peltola säger att man på Finnkino är medveten om sitt ansvar som stor aktör, men påpekar att branschen i stort har förändrats. Det finns problem trots att folk faktiskt går på bio ganska flitigt och trots att den trenden verkar hålla i sig.
- Samtidigt som våra investeringar ökat biografernas kapacitet att ta in fler människor och skapa utrymme för olika upplevelser så utsätts branschen för tryck från annat håll, säger han och syftar på att produktionsbolagen idag går miste om en mängd intäkter till följd av intorkad dvd-försäljning och ett ökat fokus på andra plattformar.
Jarkko Hentula jobbar för Yellow Film som har varit finländsk medproducent i Borg / McEnroe och berättar att man inom bolaget misstänkte att det kunde gå så här även i deras fall.
Han säger också att man stöder Nordisk Films ståndpunkt.
Hentula har inga svårigheter att urskilja de aspekter som utgjort grogrund för problemet - inklusive de branschförändringar som Peltola är inne på. Men han lyfter också fram ytterligare ett perspektiv på Finnkinos sits:
- Finnkino ägs idag av världens största biografkedja och de som bestämmer utomlands har kanske mindre förståelse för Finland, eller bryr sig kanske inte så mycket om den finska marknaden eftersom den ur deras perspektiv är pytteliten.
- Och därför kan de lättare säga "nu gör vi så här och det är bara att vänja sig".
Följderna - skräckscenariot?
Men vad spelar allt det här för roll i längden?
I korthet kan man säga att det kan färga av sig på vilken typ av filmer vi får se i framtiden.
Inhemska producenter kanske känner sig ännu mer pressade att göra så breda filmer som möjligt så att man kan garantera biljettintäkter i en viss storleksklass - även om Finnkinos krav hårdnar.
Smalare utländska filmer kanske når oss i ännu sämre mån än idag - vem vill satsa på filmer som det blir olidligt dyrt att visa?
- Vi har redan nu ett ganska trängt läge i det hänseendet, konstaterar Katarina Nyman på Nordisk film.
Positiva effekter?
Finns det då alls något gott som kan komma ur denna låsta situation? Kan man tänka sig att det påverkar biografkulturen i stort?
- Visst kan man tänka sig att det här får folk att mera aktivt börja söka alternativ till de givna val den ofta utgår ifrån, säger Jarkko Hentula som påpekar att redan Finnkinos effektiva sökmotorer på nätet gör att många aldrig söker längre än så.
Och visst kan kan man tänka att hela diskussionen aktiverar publiken till att i högre grad fundera över sina egna val.
Vad är det som styr dessa och hur långt är jag villig att gå för att få se det jag vill?