Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rätt stort intresse för vattkoppsvaccinet i Österbotten

Från 2017
Uppdaterad 12.10.2017 06:57.
Teddybjörn med stetoskop.
Bildtext Vattkoppor hör till våra vanligaste barnsjukdomar.

Det nya vaccinet mot vattkoppor tas emot med rätt stort intresse i Österbotten, visar Yle Österbottens rundringning.

En höstvåg av vattkoppor ökar dessutom efterfrågan på vaccinet just nu, uppger hälsovårdare.

- Just nu har vi en omgång av vattkoppor på olika håll i alla fall här i Korsholm, och det brukar ju höra hösten till. Men nu märker vi alltså att en del ringer och frågar efter vaccinet, berättar Gunilla Jusslin som är ledande skötare i Korsholm.

Gunilla Jusslin
Bildtext Gunilla Jusslin
Bild: Yle/Sara Bergström

I Vasa kan samma fenomen ses uppger överskötare Anne Pohjola.

- Vi har tagit emot samtal där föräldrar ringer och skulle vilja ha vaccin till familjens alla barn nu med detsamma, säger Pohjola.

En massvaccinering är helt enkelt inte möjlig.

― Anne Pohjola

Så gör man ändå inte utan vaccinet erbjuds i regel till de mindre barnen i samband med årskontroll på barnrådgivningen och till skolbarn upp till elva år enligt det schema för vaccineringen som har lagts upp av hälsovårdaren vid respektive skola.

Det beror i sin tur på att vaccinet distribueras ut till vårdinstanserna i landet och fördelas rättvist i jämn takt.

- En massvaccinering är helt enkelt inte möjlig, säger Anne Pohjola.

Överskötare Anne Pohjola i Vasa
Bildtext Anne Pohjola
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Inga siffror än

Än så länge är vattkoppsvaccinet ändå för nytt föratt kommunerna ska kunna uppge några siffror kring hur stor andel som väljer att ta vaccinet.

När läsåret är slut räknar vi med att uppemot 5 000 barn har fått vaccin mot vattkoppor på vårt område.

― Suvi Rekilä

Men en rundringning till Vasa, Korsholm, Vörå, samkommunen Soite som innefattar Karleby och Kronoby, samt Jakobstad visar att vaccineringen kommit bra igång.

- Det har börjat bra och helt som tänkt. När läsåret är slut räknar vi med att uppemot 5 000 barn har fått vaccin mot vattkoppor på vårt område, säger smittskyddsskötare Suvi Rekilä vid Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite.

Vaccinering
Bild: Kay Nietfield / EPA

I Vasa är siffrorna motsvarande uppger överskötare Anne Pohjola.

- Det handlar om ungefär 700 barn per årskurs och blir sammantaget uppemot 5 000 barn. Men eftersom så många barn under tolv år ändå har haft vattkoppor och därför redan är immuna så är det svårt att säga några exakta siffror i det här skedet.

Föräldrar tar ställning

För föräldrar och vårdnadshavare till skolbarn under elva år har höstterminen fört med sig ett frågeformulär där man ska ta ställning till om barnet får vaccineras eller inte.

Har barnet redan haft vattkoppor behövs vaccinet alltså inte, men är man osäker på om barnet har haft sjukdomen kan vaccinet tas, enligt Institutet för hälsa och välfärd är det helt ofarligt.

Barn med vattkoppor
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

- Senare i höst kommer vi att kunna säga mer om hur stor andel av föräldrarna som tackat ja till vaccinet, men än så länge är det omöjligt att uppge några siffror, säger överskötare Riitta Lönnbäck i Jakobstad.

Enligt Lönnbäck har ändå grundinställningen till vaccinet även i Jakobstad varit positiv.

Frågor och oro

Samtidigt finns nog även de föräldrar som är skeptiska och efterlyser mer information förrän de fattar beslutet för sina barns del.

- Visst finns det föräldrar som tackar nej och tycker att vattkoppor inte är så farligt, och så finns det de som skjuter upp vaccineringen för att de vill läsa på först och ta reda på vad andra har tyckt om vaccinet, säger Anne Pohjola i Vasa.

Barn leker i sanden.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Eftersom vattkoppsvaccinet är nytt för det finländska vaccinationsprogrammet är det många som tror att även själva vaccinet är nytt.

Då kan hälsovårdarna ändå informera vårdnadshavarna om att vaccinet mot vattkoppor har använts i mer än 20 år runtom i världen.

Under den tiden har mer än 200 miljoner vaccindoser getts och vaccinet betraktas därför som ytterst tryggt och säkert.

- Jag har inte hört att någon skulle ha klagat på det här vaccinet, säger Suvi Rekilä vid samkommunen Soite.

Jag tror det är rimligt att anta att vi först landar på omkring 60 procent för att sedan klättra upp över 70 och slutligen når strax över 80.

― Gunilla Jusslin

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) får var tionde som vaccineras feber och var femte får smärta, svullnad eller ordnad vid injektionsstället.

Mindre än fem procent av de vaccinerade får vattkoppsliknande blåsor i närheten av injektionsstället eller på andra ställen på kroppen, men då uppkommer vanligen endast 2-5 blåsor.

Från 60 till drygt 80 procent

Det att vaccinet är nytt för det finländska vaccinationsprogrammet och att en del föräldrar fortsättningsvis är skeptiska till vacciner överlag tror Gunilla Jusslin i Korsholm att leder till att andelen vaccinerade inledningsvis ändå blir rätt låg.

- Jag tror det är rimligt att anta att vi först landar på omkring 60 procent för att sedan klättra upp över 70 och slutligen når strax över 80, säger Jusslin som ändå känner sina korsholmare rätt bra efter många år på posten som ledande skötare.

Hur vaccineringen framskrider följer man upp på normalt sätt.

- Alla vaccinationer registreras ju, och ungefär var tredje månad kan man kontrollera siffrorna. Sen hoppas vi i det här fallet att THL kunde ge oss något formulär för hur vi bäst kunde registrera de barn som inte tar vaccinet eftersom de redan haft vattkoppor så att det blir lätt att räkna ut var vi står, säger Jusslin.

Svåra följdsjukdomar

Vi rekommenderar vaccinet eftersom följdsjukdomarna inte är att leka med.

― Anne Pohjola

Att vattkoppsvaccinet nu tas med i det nationella vaccinationsprogrammet beror framför allt på de svåra följdsjukdomar som sjukdomen kan föra med sig.

- Vi rekommenderar vaccinet eftersom följdsjukdomarna inte är att leka med, säger Anne Pohjola i Vasa.

Följdsjukdomarna är ovanliga och de flesta barn tillfrisknar från vattkoppor på ungefär en vecka, men för dem som drabbas kan det vara allvarligt.

Den vanligaste följdsjukdomen är svår bakterieinfektion i huden. Andra följdsjukdomar är lunginflammation och hjärninflammation.

Och för de barn som har en grundsjukdom eller nedsatt immunförsvar kan vattkoppor vara ytterst tufft.