Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

John McCain: USA borde jobba för att upphäva Turkiets dom mot finsk-turkisk journalist

Från 2017
Uppdaterad 11.10.2017 19:55.
Ayla Albayrak i Kappadokien i Turkiet
Bildtext Ayla Albayrak jobbar på tidningen Wall Street Journal och är i New York just nu. Bilden är tagen i Kappadokien i Turkiet.
Bild: Markku Värtö / Yle

Den republikanska senatorn John McCain kräver att USA ska jobba för upphäva fängelsedomen mot den finsk-turkiska journalisten Ayla Albayrak. EU säger för sin del att Turkiet bör respektera allmänna rättsprinciper.

Journalisten Ayla Albayrak har i sin frånvaro dömts till två års fängelse i Turkiet.

Hon anklagas för att ha spridit så kallad "terrorpropaganda".

Senator John McCain säger sig vara djupt upprörd över rapporter om att Wall Street Journals reporter Ayla Albayrak har dömts till över två års fängelse på falska grunder.

John McCain
Bildtext John McCain
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Enligt McCain är den verkliga orsaken till domen att hon hade mod och förmåga att objektivt rapportera om läget i Turkiet och hela regionen.

McCain säger i ett uttalande att "USA borde kräva att Turkiets regering upphäver den här grundlösa domen och frigör alla journalister som har fängslats på felaktiga grunder."

Det var Helsingin Sanomat som var först ute med nyheten om att McCain hade uttalat sig i frågan.

Journalister tystas i Turkiet

Turkiet har redan länge fört en hård kampanj för att tysta journalister och opinionsbildare.

President Erdogans regering har tvingat oberoende medier att upphöra med sin verksamhet i Turkiet. Ett stort antal journalister har gripits.

Ayla Albayrak är den första journalisten från ett EU-land som dömts till fängelse i Turkiet.

Journalisten Ayla Albayrak jobbar för en amerikansk tidning

Åtalet väcktes med anledning av en artikel som publicerades år 2015. Albayrak beskriver konflikten mellan turkiska säkerhetsstyrkor och kurdisk gerilla i sydöstra Turkiet.

Albayrak jobbar för den amerikanska tidningen Wall Street Journal och hon befinner sig som bäst i New York.

Också Soini uttalade sig

Utrikesminister Timo Soini (Blå) konstaterar för sin del att det finns oroväckande drag kring press- och yttrandefriheten i Turkiet, och att fängelsedomen mot en finländsk journalist i Turkiet är ett led i detta.

Soini säger att Finland har tagit upp frågan om journalistikens läge i Turkiet med den turkiska ledningen - men att frågan måste tas upp på nytt.

EU: Turkiet bör respektera de allmänna rättsprinciperna

Europeiska kommissionen uppmanar Turkiet att respektera rätten till rättvis rättegång och principen om att en person ska betraktas som oskyldig tills motsatsen har bevisats.

EU-kommissionen kommenterar fängelsedomen mot den finsk-turkiska journalisten Ayla Albayrak i ett uttalande till Yle.

Kommission uttrycker oro över de upprepade gripandena och rättegångarna mot EU-medborgare i Turkiet. Kommissionen uppger att EU:s representation i Ankara är i nära kontakt med de olika medlemsländernas ambassader.

- Turkiet som EU:s kandidatland bör efterleva de högsta demokratiska principerna som yttrande- och pressfrihet, skriver kommissionen i sitt uttalande.

Artikeln uppdaterad klockan 19:53 med EU:s kommentar.

Diskussion om artikeln