Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga stora förhoppningar för ny avfart in till Smedsby i Korsholm

Från 2017
Avfarten Korsholm S vid Smedsby omfartsväg i Vasa.
Bild: YLE/Filip Stén

Det ser inte lovande ut vad gäller byggandet av en avfart från omfartsvägen in till Smedsby centrum. Det konstaterade Korsholms samhällsbyggnadsnämnd på onsdag kväll.

En önskan om en avfart från omfartsvägen in till Smedsby uppstod redan för flera år sen i samband med att den nya omfartsvägen byggdes.

År 2014 ville fullmäktigeledamot Mika Mäkisalo och ett antal andra att kommunen utreder byggandet av en avfart från omfartsvägen in mot Böle och vidare över Bölebron in till Smedsby.

- I nuläget ligger centrum lite vid sidan om, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Kenth Nedergård (SFP).

Omfartsvägen blir motortrafikled

Nu har möjligheterna till byggandet av avfarten försämrats av att omfartsvägen mellan Hemstrand i Vasa och Stormossen under hösten ska uppgraderas till motortrafikled.

Uppgraderingen betyder att det krävs mer utrymme för potentiella ramper än om vägen fortsättningsvis varit en landsväg. Avfarterna som redan existerar norr och söder om området anses ligga för nära.

Det finns också en risk att hus i området skulle hamna för nära ramperna.

Ur kommunens kista

- Och så tyder allt på att det är Korsholms kommun som ska betala. Det ser ut som att det hela kostar mer än det smakar, säger Nedergård.

Beroende på lösning skulle kostnaderna landa mellan 3,5 och 7 miljoner euro.

Trafikverket gillar inte

Till en början år 2014 var NTM- centralens besked att det inte blir några ändringar i planerna för omfartsvägen och således inget nytt avtag in till Smedsby.

Omfartsvägen är inte avsedd för lokaltrafiken, utan den ska betjäna långväga trafik, hette det. Ytterligare ramper skulle sänka trafiksäkerheten.

Men det blev flera möten mellan kommunen och NTM- centralen och ingenjörsbyrån Ramboll anlitades för att göra utredningar i frågan.

Nu för Ramboll förhandlingar med Trafikverket. I det svar man fått från Trafikverket är tongångarna negativa gällande möjligheten att bygga nya ramper.

Trafikljusen i Smedsby centrum
Bildtext Smedsby centrum har hamnat lite på sidan om.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Blir det ett slutligt nej från myndighetshåll avbryts utredningarna. Om inte, blir frågan om kommunen är beredd att betala för projektet.