I Kina vill man betala för finländskt kunnande inom utbildning - länderna samarbetar redan
I Kina är det finska skolsystemet häpnadsväckande berömt. Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger att många kinesiska experter till och med anser att Finland är ett föregångsland, och de anser att de finländska lärarna håller berömligt hög klass.
Grahn-Laasonen har marknadsfört det finska kunnandet inom utbildningssektorn under en rundresa i Kina och det autonoma Hongkong. Hennes delegation bestod av representanter för flera universitet och bolag som är specialiserade på olika aspekter av undervisning.
- Finlands väldigt goda rykte inom utbildningssektorn är på många sätt en resurs som vi hittills inte har utnyttjat. Nu ska det bli en förändring, säger Grahn-Laasonen i Hongkong.
Aktiva universitet
Fler och fler finska bolag inom branschen, högskolor och universitet har mycket riktigt börjat marknadsföra sitt kunnande i synnerhet i Östasien. Helsingfors universitet ska till exempel inleda ett samarbete med ett av de största och mest ansedda universiteten i Peking.
Uleåborgs universitet har å sin sida slutit ett avtal med en teknologisk högskola i mångmiljonstaden Nanjing. Avtalet omfattar bland annat studier i produktion av programvara.
Grahn-Laasonen berättar också att lärare från Hongkong nu ska börja bekanta sig med undervisningsmetoderna i finska skolor. Samtidigt prövar en del skolor i Hongkong på att använda avancerad finsk undervisningsteknologi.
Stora summor, mycket att lära
Grahn-Laasonen säger att målet är att den finska exporten inom utbildningssektorn stiger till 350 miljoner euro under den pågående regeringsperioden. Enligt henne ser läget lovande ut i det avseendet.
- Vi vill bygga upp en lönande affärsverksamhet. Intäkterna används sedan till att utveckla den inhemska utbildningssektorn, konstaterar Grahn-Laasonen.
I samma veva kan Finland ta lärdom av utländskt kunnande. Grahn-Laasonen betonar att det i många länder har utvecklats undervisningsmetoder och -teknologi som Finland kunde ha nytta av.
Hongkong i blickpunkten
Grahn-Laasonen säger att utbildningssektorn i Hongkong är intressant. I internationella jämförelser gör skolorna i Hongkong minst lika bra ifrån sig som de finska, men undervisningsmetoderna är helt annorlunda.
- I Hongkong är eleverna tvungna att studera från morgon till kväll. De utsätts för en mycket hårdare press än de finländska eleverna, konstaterar hon.
Grahn-Laasonen berättar att både lärarna och administratörerna i Hongkong vill förändra systemet. De känner till att eleverna i Finland blir konkurrenskraftiga utan att de behöver plugga ohälsosamt mycket, och de önskar att systemet i Hongkong ska utvecklas i samma riktning som det finska.
Hisnande siffror, ambitiösa finländare
Studentutbyte är ett annat område som Finland nu satsar på. I och med att det har blivit tillåtet att kräva terminsavgifter av studerande som kommer från länder utanför EU kan det här vara en lönsam verksamhet.
I Kina och Hongkong har det redan visat sig att det verkligen finns ett betydande intresse för att studera i Finland. Det i Hongkong verksamma finska bolaget Edunation med Rovios Peter Vesterbacka som rådgivare räknar med att det finns hela 100 000 studerande från länder utanför EU i Finland år 2020.
- Jag känner till Edunations planer. Det är bra att det finns ambitiösa finska bolag också inom den här branschen, kommenterar Grahn-Laasonen.