Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Kina vill man betala för finländskt kunnande inom utbildning - länderna samarbetar redan

Från 2017
Uppdaterad 12.10.2017 09:15.
En grupp barn i Kina gör uppgifter på skolgolvet.
Bildtext I Hongkong har eleverna få raster under skoldagarna. Också många lärare anser att eleverna drillas alltför hårt.
Bild: Björn Ådahl/Yle

I Kina är det finska skolsystemet häpnadsväckande berömt. Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger att många kinesiska experter till och med anser att Finland är ett föregångsland, och de anser att de finländska lärarna håller berömligt hög klass.

Grahn-Laasonen har marknadsfört det finska kunnandet inom utbildningssektorn under en rundresa i Kina och det autonoma Hongkong. Hennes delegation bestod av representanter för flera universitet och bolag som är specialiserade på olika aspekter av undervisning.

Sanni Grahn-Laasonen i Hongkong.
Bildtext Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) säger att Hongkong är fascinerande när det gäller undervisningen.
Bild: Björn Ådahl/Yle

- Finlands väldigt goda rykte inom utbildningssektorn är på många sätt en resurs som vi hittills inte har utnyttjat. Nu ska det bli en förändring, säger Grahn-Laasonen i Hongkong.

Aktiva universitet

Fler och fler finska bolag inom branschen, högskolor och universitet har mycket riktigt börjat marknadsföra sitt kunnande i synnerhet i Östasien. Helsingfors universitet ska till exempel inleda ett samarbete med ett av de största och mest ansedda universiteten i Peking.

Uleåborgs universitet har å sin sida slutit ett avtal med en teknologisk högskola i mångmiljonstaden Nanjing. Avtalet omfattar bland annat studier i produktion av programvara.

Grahn-Laasonen berättar också att lärare från Hongkong nu ska börja bekanta sig med undervisningsmetoderna i finska skolor. Samtidigt prövar en del skolor i Hongkong på att använda avancerad finsk undervisningsteknologi.

Stora summor, mycket att lära

Grahn-Laasonen säger att målet är att den finska exporten inom utbildningssektorn stiger till 350 miljoner euro under den pågående regeringsperioden. Enligt henne ser läget lovande ut i det avseendet.

- Vi vill bygga upp en lönande affärsverksamhet. Intäkterna används sedan till att utveckla den inhemska utbildningssektorn, konstaterar Grahn-Laasonen.

I samma veva kan Finland ta lärdom av utländskt kunnande. Grahn-Laasonen betonar att det i många länder har utvecklats undervisningsmetoder och -teknologi som Finland kunde ha nytta av.

Hongkong i blickpunkten

Grahn-Laasonen säger att utbildningssektorn i Hongkong är intressant. I internationella jämförelser gör skolorna i Hongkong minst lika bra ifrån sig som de finska, men undervisningsmetoderna är helt annorlunda.

- I Hongkong är eleverna tvungna att studera från morgon till kväll. De utsätts för en mycket hårdare press än de finländska eleverna, konstaterar hon.

Grahn-Laasonen berättar att både lärarna och administratörerna i Hongkong vill förändra systemet. De känner till att eleverna i Finland blir konkurrenskraftiga utan att de behöver plugga ohälsosamt mycket, och de önskar att systemet i Hongkong ska utvecklas i samma riktning som det finska.

Hisnande siffror, ambitiösa finländare

Studentutbyte är ett annat område som Finland nu satsar på. I och med att det har blivit tillåtet att kräva terminsavgifter av studerande som kommer från länder utanför EU kan det här vara en lönsam verksamhet.

I Kina och Hongkong har det redan visat sig att det verkligen finns ett betydande intresse för att studera i Finland. Det i Hongkong verksamma finska bolaget Edunation med Rovios Peter Vesterbacka som rådgivare räknar med att det finns hela 100 000 studerande från länder utanför EU i Finland år 2020.

- Jag känner till Edunations planer. Det är bra att det finns ambitiösa finska bolag också inom den här branschen, kommenterar Grahn-Laasonen.

Diskussion om artikeln