Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sofi Oksanens uppmaning till Melania Trump: Bryt stereotypin om den slampiga östblocksflickan - din tystnad är inte din privatsak

Från 2017
Uppdaterad 12.10.2017 13:45.
MELANIA TRUMP OCH SOFI OKSANEN

Finland och resten av västvärlden måste börja tala om stigmatiseringen och sexualiseringen av östblocksflickor, skriver Sofi Oksanen i ett öppet brev till Melania Trump. Brevet har publicerats stort på fyra språk i nordiska dagstidningar.

Kära Melania,

När jag var yngre såg jag upp till flickor som dig. De verkade så mogna. Men även om ni bodde bakom järnridån, förstod jag inte varför ni så gärna ville komma till väst.

Så här inleder Sofi Oksanen, en av Finlands internationellt mest kända författare med rötter i Estland, sitt öppna brev till den amerikanska presidentfrun Melania Trump. Brevet har publicerats bland annat i dagens Helsingin Sanomat, i svenska Expressen och norska Aftenposten.

Oksanen vädjar till Melania Trump att bryta tystnaden för att bekämpa fördomarna om de lättfotade östeuropeiska flickorna - hennes medsystrar - och istället bli en hjälte och ett språkrör för de här utsatta kvinnorna.

Likt många andra kvinnor från öst har också slovenskan Melania Trump sökt sig till västvärlden för ett liv i frihet och rikedom. Hon har till och med lyckats ta sig ända till Vita huset, och därmed blivit en symbol för den östeuropeiska drömmen - men till vilket pris, frågar sig Sofi Oksanen.

Du är det bästa som har hänt på evigheter för den östeuropeiska kvinnomarknaden.

Trots att Melania Trump nu är första dam i USA, med potentiellt stort inflytande, har hon valt att stå tyst vid sidan om sin make Donald Trump.

Din tystnad är inte din privatsak, utan något som påverkar otaliga kvinnors och flickors möjligheter att stå upp för sina rättigheter och försvara sig.

Det skriver Oksanen i sitt öppna brev, som har slagits upp stort och publicerats både på finska, svenska, norska och engelska.

Sofi Oksanen, som själv har vuxit upp i en finsk-estnisk familj, har personlig erfarenhet av stigmat kring den prostituerade och billiga östblocksflickan, som har cementerats i västvärlden, också här i Finland.

Jag minns hur sexualiseringen av östeuropeiska flickor började i Finland under Sovjetperioden. På den tiden var Tallinn, bara en kort färjetur bort, känt som en stad där man kunde köpa kvinnor för priset av ett par trosor, men det var inte förrän på 1990-talet som flockar av östeuropeiska kvinnor började synas på gator och torg...

Enligt Oksanen bidrar Melania Trump till att normalisera den här förlegade bilden av östeuropeiska kvinnor, genom sin tystnad och sin foglighet.

Du är första dam i Amerikas förenta stater, men varje gång du hör din egen accent på tv är kvinnan i rutan prostituerad, eller strippa, eller postorderfru.

Med sin öppna uppmaning till Melania Trump att bryta tystnaden vill Oksanen nu öppna upp för diskussion kring den östeuropeiska sexturismen och sexhandeln.

Sofi Oksanen kallar det här för en symbol för ojämställdhet och modernt slaveri, ett problem som också berör Finland i högsta grad, men som fortfarande inte har behandlats ordentligt här.

Diskussion om artikeln