Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gucci slopar pälsarna – djurrättsaktivisterna jublar

Från 2017
Djurrättsaktivister protesterar mot pälsanvändning under modeveckan i London i februari 2017.
Bildtext Djurrättsaktivister protesterar mot pälsanvändning under modeveckan i London i februari 2017.
Bild: HAYOUNG JEON

Det italienska modehuset Gucci kommer från och med våren 2018 inte längre att använda pälsar i sina kollektioner. Beskedet har hyllats av djurrättsaktivister men får kritik av pälsfarmare.

De pälsprodukter som modehuset har i lager kommer att auktioneras ut och vinsten ska skänkas till den internationella djurrättsorganisationen Humane Society och den italienska djurrättsorganisationen LAV.

Guccis direktör Marco Bizzarri kom med beskedet under ett föredrag vid London College of Fashion på onsdagen.

- Socialt ansvar hör till Guccis grundvärderingar och vi kommer att fortsätta kämpa för miljön och djur, sade Bizzarri.

Det här innebär att Gucci inte längre kommer att använda päls av mink, räv, hare eller prärievarg - detta oberoende av om pälsarna kommer från uppfödda eller vilda djur.

Företaget kommer också att skriva in sig i organisationen Fur Free Alliance, en internationell sammanslutning med över 40 organisationer som arbetar för djurrättsfrågor.

Hyllas av djurrättsaktivister: En ”game changer”

Beskedet har hyllats av djurrättsorganisationer världen över. Kitty Block, ledare för Humane Society International som kommer att få ta emot en del av pälspengarna, beskriver Guccis pälsnobbning som ett barmhärtigt beslut.

- Det är en ”game changer” att Gucci slopar pälsarna. Det här kommer att sätta igång en kedjereaktion genom hela modevärlden.

Beskedet hyllas också av den finländska organisationen Oikeutta Eläimille.

- Gucci är en av de viktigaste vägvisarna inom modebranchen. Företagets beslut kommer säkert att få stora konsekvenser, säger Kristo Muurimaa vid Oikeutta Eläimille.

Enligt Muurimaa hakar nu Gucci på samma trend som varumärkena Armani och Calvin Klein satt igång då de slutade med pälsprodukter.

Kritik av pälsfarmare

Alla är ändå inte lika euforiska över modejättens pälsbeslut. Enligt den internationella pälsindustrins intressebevakare, International Fur Federation, är Guccis besked överraskande och ologiskt.

- Päls är det mest naturliga modeplagget. Den kommer från naturen och håller i årtionden, i motsats till kemikaliebaserade textilier eller syntetisk päls, säger Mark Oaten, verkställande direktör för International Fur Federation.

Källor: AFP, BBC

Diskussion om artikeln