Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hamas och Fatah undertecknade försoningsavtal - enhetsregering tar över i Gaza

Från 2017
Uppdaterad 12.10.2017 17:40.
Hamas vice-ledare Saleh al-Aruri skakar hand med Fatahs representant Azam al-Ahmed efter att ha undertecknat gruppernas försoningsavtal efter en 10 år lång konflikt.
Bildtext Hamas vice-ledare Saleh al-Aruri skakar hand med Fatahs representant Azam al-Ahmed efter att ha undertecknat gruppernas försoningsavtal efter en 10 år lång konflikt.
Bild: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

De palestinska grupperna Hamas och Fatah har undertecknat ett försoningsavtal efter tio år av konflikt. En nationell enhetsregering kommer i höst att ta över den administrativa kontrollen över Gaza.

Den politiska försoningen har förhandlats fram under egyptisk ledning i Kairo.

Enligt avtalet kommer en nationell enhetsregering att ta över den administrativa makten i Gaza senast den första december i år.

Försoningsavtalet slår också fast att gränsövergången till Egypten, i staden Rafah i södra Gaza, tas över av enhetsregeringen redan den 1 november.

Fatah och Hamas nådde vid soluppgången i dag en överenskommelse tack vare generöst stöd från Egypten

Fatahs ledare Mahmoud Abbas kallar försoningsavtalet "en slutlig överenskommelse" för att få slut på den palestinska splittringen.

I ett uttalande under torsdagsmorgonen berömde Hamasledaren Ismail Haniyah den egyptiska medlingen i konflikten.

- Fatah och Hamas nådde vid soluppgången i dag en överenskommelse tack vare generöst stöd från Egypten, sade Hamas ledare Ismail Haniyah.

Abbas supportrar
Bildtext År 2014 firade Fatahs supportrar att man lyckats försonas med Hamas och skulle bilda regering tills nya val kunde hållas. Försöket rann ändå ut i sanden.
Bild: EPA/ALAA BADARNEH

Slut på tio år av palestinsk splittring

Splittringen mellan de två palestinska grupperna började år 2006 då Hamas överlägset vann valet i Gaza.

Fatah vägrade lämna ifrån sig makten, och sommaren 2007 bröt strider mellan grupperna ut i området.

Vilka är Fatah?

Fatah tvingades lämna Gaza, och Hamas har sedan dess kontrollerat området. Fatah har styrt över de palestinska områden på Västbanken som inte ockuperats av Israel.

Grupperna har flera gånger försökt försonats med försöken har misslyckats upprepade gånger, senast år 2014.

Palestinas president Mahmoud Abbas.
Bildtext Fatahs ledare Mahmoud Abbas.
Bild: EPA/AHMAD GHARABLI / POOL

Mer moderat ledning i Hamas

Hamas klassas som en terrorgrupp av både EU, USA och Israel medan Fatah varit den mera moderata palestinska grupperingen som omvärlden varit villig att förhandla med.

Vilka är Hamas?

I år har ändå Hamas börjat mjuka upp sin politiska linje. I maj valdes Ismail Hanyia till ny politisk ledare för gruppen, vilket sågs som ett steg mot en mer moderat linje.

Palestinier bär ut sina ägodelar ur husruiner i norra Gaza på söndagen då eldupphöret pågått i tre dagar.
Bildtext Civilbefolkningen drabbades hårt av Gazakriget 2014 som i praktiken lämnade hela landet i ruiner. Både Israel och Egypten har infört handelsembargon mot Gaza men det nya försoningsavtalet inger hopp om att sanktionerna ska lätta.
Bild: EPA/SAMEH RAHMI

Också Hamas politiska program uppdaterades och bland annat ströks formuleringar om att förgöra staten Israel.

Det nya politiska styrdokumentet har tolkats som ett tecken på att Hamas kan acceptera en tvåstatslösning där Palestina skulle omfattas av samma områden som före sexdagarskriget 1967, alltså i praktiken hela Gazaremsan och den ockuperade Västbanken.

Israelisk myndighetskälla: Hamas måste lägga ner

Israel svarade på den palestinska försoningen på torsdagseftermiddagen med kyliga kommentarer.

Nyhetsbyrån Reuters citerar en källa nära den Israeliska regeringen som kräver att den politiska försoningen måste ske i enlighet med internationella avtal.

Det här skulle enligt Israel inbegripa att Hamas lägger ner sina vapen och erkänner staten Israel.

Israeliska källor konstaterade också att man noggrant kommer att följa med utvecklingen i Palestina, och agera enligt vad som sker.

Reuters, AFP, BBC