Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många unga saknar mål och mening i livet

Från 2017
Uppdaterad 13.10.2017 09:00.
(Lärare i klassrum - arkivbild)
Bild: Mostphotos

Den nationella undersökningen Skolhälsa 2017 ger en tankeställare åt föräldrar, politiker och myndigheter och andra med ansvar för barns och ungas väl och ve.

Droganvändningen går ner i åldrarna exempelvis i Jakobstad och tillgängligheten är stor.

Undersökningen om skolhälsa görs vartannat år av institutet för hälsa och välfärd, THL, och undersökningen kan nu studeras på nätet och ger en bild av läget kommunvis, i ett senare skede ges siffror skolvis.

Oroade politiker i Jakobstad

Bildningsnämndens svenska sektion behandlade rapporten från THL på torsdagkväll och det var många bekymrade miner, speciellt är det droganvändningen som oroar. I Jakobstad är frågan aktuell eftersom polisen nyligen gjort beslag av cannabisplantor bland elever.

Marijuanaplantor växer i en marijuanabutik i Colorado.
Bildtext Cannabisodling
Bild: EPA/BOB PEARSON

- Det är en alarmerade situation och det måste uppdateras en handlingsplan i skolan, säger Conny Englund (SFP), ordförande för bildningsnämndens svenska sektion.

- Tillgängligheten är det stora problemet när det gäller droger.

- Sextio procent av eleverna i den grundläggande undervisningen anser enligt THL:s undersökning att det är lätt att få tag i droger i Jakobstad, siffran för hela landet är fyrtio procent, säger bildningsdirektör Jan Levander i Jakobstad.

Maten och ätandet är ett problem

En stadig frukost är nödvändig om man skall orka i skolan fram till lunch, enligt undersökningen har tio procent av eleverna i Jakobstad ersatt frukosten med en energidryck.

Skolan börjar på olika dagar på olika håll i landet.
Bildtext Skoldagen börjar

- Undersökningen visar att kring 30 procent av eleverna inte äter frukost innan de kommer till skolan, en lika stor andel äter inte heller skollunch varje dag, säger Jan Levander.

Mål och mening saknas i livet

Undersökningen är sprängfylld med detaljer och det går inte att gå in på dem alla men en slående faktor är att många elever upplever att de saknar mål och mening i livet.

I många kommuner i Österbotten är det fler flickor än pojkar som uppger att de saknar en mening med tillvaron.

Ungdom sitter ute på marken medan en annan står bredvid.
Bildtext Var är vägens mål?
Bild: Yle

Nykarleby är speciellt framträdande i det här fallet, bara lite över 40 procent av flickorna är tillfreds med livet och knappt 60 procent av pojkarna.

Undersökningen gäller elever i åk 4-5, 8-9 och gymnasiet 1-2. Frågeställningarna för de lägre åldersklasserna i enkäten har inte varit densamma som för de äldre eleverna.

THL:s skolhälsoförfrågan till eleverna med kommunvisa resultat finns här:
THL:s undersökning