Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Formulering i filmmogulens avtal: Weinstein hade tillstånd för sextrakasserier?

Från 2017
Uppdaterad 13.10.2017 12:56.
Harvey Weinstein grimaserar illa mot kameran.
Bildtext - Nej, jag mår inte bra, säger Harvey Weinstein till fotografer utanför sitt hem.
Bild: BACKGRID, Inc./All Over Press

Allt fler vittnar om sexuella trakasserier inom amerikansk film. Ett tjugotal fall gäller filmmogulen Harvey Weinstein. Till och med hans arbetsavtal verkar tillåta det som skedde.

- Det är upprörande att Harvey Weinstein kunde använda sin makt som han gjorde, med stöd av andra i Hollywood, mot paralyserade kvinnor som var så beroende av honom.

Det säger Tomi-Ann Roberts till mediebolaget NPR.

Hon är psykologiprofessor i Colorado och upprörd över fallet och hur många det gäller.

”Rollen kan innebära nakenhet”

Också Tomi-Ann Roberts mötte Weinstein. Som ung studerande extraknäckte hon på restaurang och hoppades på en filmkarriär.

Liksom många berättar nu, fick också hon inbjudan till Weinstein för en eventuell filmroll. Han mötte i öppen badrock och uppmanade henne att klä av sig.

Rollen kan innebära nakenhet, motiverade han. Hon avböjde och gick. Men hon förstår att många kvinnliga skådespelare genom åren har varit tvungna att acceptera för att få jobb.

Berättelserna om det har duggat tätt den senaste veckan. Tidigare har han kommit undan med privata ekonomiska uppgörelser med de kvinnor som klagar.

”Hela Hollywood visste”

Weinstein säger att han inte har haft sex mot någons vilja. Han har däremot inte dementerat sexkontakter, utan hänvisar till att han fortsatt tidens sed.

Det som upprör många är att alla tydligen har vetat att det är så det går till i Hollywood.

Nu avslöjar nyhetssajten TMZ att Weinsteins filmbolag kanske också visste.

Det finns uppgifter om ett arbetsavtal som dikterar villkoren för ekonomiska uppgörelser Weinstein blir tvungen till, om han beter sig dåligt. Efter fjärde fallet kostar det en miljon per gång.

Vård på sexbehandlingsklinik, sen en andra chans?

Harvey Weinstein kan rentav hävda att uppsägningen från hans filmbolag var olaglig. När han åkte till behandling på en sexberoendeklinik, vädjade han till fotograferna utanför sitt hem.

- Jag har det svårt just nu, behöver hjälp. Men alla kan göra misstag. Jag hoppas på en andra chans.

Många kommentatorer i tv-sofforna tror inte det ska lyckas ännu en gång. Nu väntar man på att portarna ska öppnas för ännu fler anklagelser.

Många hoppas att det också ska bli ett rättsligt efterspel. De flesta anklagelserna gäller sexuella trakasserier och är alltså avklarade. Just nu finns inget som ger möjlighet till rättslig prövning.

Demokrater i blåsväder

Det finns ett politiskt efterspel också.

Weinstein har varit frikostig med bidrag till det demokratiska partiet och deras politiker, inklusive Hillary Clinton och Barack Obama. Han har gärna rört sig i deras sällskap.

- Nu borde de här politikerna betala tillbaka alla pengar de har fått i understöd, säger många republikaner. De undrar om Weinstein köpte politikernas tystnad.

Hillary Clinton dröjde fem dygn med att fördöma Weinsteins agerande. Hon meddelade att hon inte betalar tillbaka nånting.

Men tio procent av alla hennes intäkter går till välgörande ändamål, meddelade hon.

Också Donald Trump

Det finns också de som försöker påminna om att också president Trump har anklagats för sexuella trakasserier och dålig behandling av kvinnor.

Uppenbarligen har USA en debatt att föra om sexuella trakasserier, som inte gäller bara filmindustrin.