Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det mystiska oljudet på ambassaden i Havanna har publicerats – lyssna hur det låter

Från 2017
Det här är ljudet som fått Kubas och USA:s relation att knaka. - Spela upp på Arenan

Ljudet som misstänks ha lett till hörselskador hos över 20 amerikaner på Kuba består enligt experter delvis av frekvenser som påverkar kroppen trots att de inte hörs.

Nyhetsbyrån AP har lyckats få tag på ljudet som misstänks ha orsakat hörselskadorna hos de amerikanska diplomater som arbetat på ambassaden i Havanna. De drabbade har bekräftat att de ljud de hört motsvarar nyhetsbyråns ljudfil.

Ljudet analyseras som bäst av den amerikanska flottan och underrättelsetjänsten som bägge har specialkunskap och –utrustning då det gäller att analysera ljud.

20 olika frekvenser - alla hörs inte

Enligt de egna analyser som nyhetsbyrån AP själv beställt består det skadliga ljudet av sammanlagt 20 olika frekvenser. Alla frekvenser kan inte uppfattas av örat, men de kan ändå påverka människokroppen.

Åtminstone 22 amerikanska diplomater vid ambassaden i Havanna har drabbats av symptom som permanent nedsatt hörsel, illamående, huvudvärk, sömn-, balans- eller koncentrationssvårigheter.

En del av de drabbade amerikanerna har hört höga ljud eller känt av vibrationer i vissa delar av rummen på ambassaden. Andra uppger att de inte har hört något, men fått symptom senare.

Amerikanerna har inte bara hört ljud på arbetet utan också i sina hem på ambassaden.

USA:s ambassad i Havanna.
Bildtext Personalen har också hört oljudet i sina bostäder i ambassadsbyggnaden.

Korta sekvenser av oljud har fått relationen att knaka igen

De drabbade har uppgett att de hört ljudet i sekvenser som ibland varit så korta som två sekunder och ibland varat i flera minuter. Ljudsekvenserna följdes av korta tystnader varpå ljudet började igen.

Ljudattackerna började förra året och pågick enligt personalen ända till i augusti i år.

Kubaner firar att USA:s ambassad öppnas i Havanna år 2015.
Bildtext Kubaner firar att ambassaden öppnas efter tiotals år. USA öppnade ambassaden i Havanna år 2015 då relationerna med Kuba började tina upp.
Bild: EPA/ALEJANDRO ERNESTO EPA/ROLANDO PUJOL

På grund av attackerna har USA skickat hem över hälften av personalen vid ambassaden i Havanna och utvisat 15 kubanska diplomater.

Kuba har förnekat att några ljudattacker mot ambassaden skulle ha ägt rum.