Fem fakta om stress i samband med skrivningarna
Att känna en viss stress inför studentskrivningarna är normalt men när blir det för mycket? Vi samlade fem fakta om studentskrivningsstress.
1. När stressen är normal.
Stress hjälper människan att göra sitt bästa och kortvarig stress är sällan ett problem.
Studentskrivningarna vållar mycket press, förberedelse och höga förväntningar.
2. Nyttan av stress.
Stress hjälper människan att så bra som möjligt klara av krävande situationer. Stressen hjälper dig att fokusera och att koncentrera dig på den utvalda viktiga uppgiften.
3. Återhämtningen sker genom att koppla av.
Den nyttiga stressen blir skadlig om du stressar hela tiden. Det är alltså viktigt att också ta det lugnt, vila och göra annat än plugga.
När du förbereder dig inför skrivningarna är det viktigt att du lär dig behärska studierelaterad stress.
4. Stresstoleransen är individuell.
Människor upplever stress över olika saker och vissa tål stress bättre än andra. Personlighetsdrag, livssituation och livsvanor påverkar stresstoleransen.
Det är viktigt att du lär dig känna igen gränserna för din egen stresstolerans för om du överskrider din toleransnivå blir stressen skadlig.
Ditt eget studieschema ska du göra upp så att det passar just dig och glömma hur dina vänner läser till proven.
5. Långvarig stress leder till utmattning.
Om kroppens stressnivå stiger för högt eller om stressen pågår för länge kan det påverka hälsan. Trots att det känns stressigt att läsa till studentskrivningarna klarar de flesta av det. Den sortens stress är tillfällig.
Långvarig stress som börjar redan i början av gymnasiet kan leda till utmattning. Du kan också bli utmattad om du inte hinner återhämta dig efter skrivningarna utan genast börjar stressa över eventuella inträdesförhör.
Här kan läsa mer om studieutmattning i Abitreenits artikel.
Det kan också vara bra att prata om saken, slappna av och fundera över de egna målsättningarna och göra upp ett realistiskt studieschema.
Och som alltid är det bra att ta hand om grundsakerna. Äta, sova och motionera.
Här kan du läsa mera om hur du kan hitta din motivation.
Artikeln, Viisi faktaa yo-stressista, är skriven för Abitreenits Paineessa av redaktör Leo Kosola.
Den är ett samarbete med Helsingfors stads psykolog för andra stadiet.
Texten är en del av kampanjen Pressad. Pressad hjälper abiturienter att förbereda sig inför studentskrivningarna och erbjuder information och verktyg för att klara av skrivningarna och hantera stress.
Syftet med kampanjen är att betona vikten av att må bra medan man studerar och synliggöra studiestressen som många gymnasieelever känner.
Här kan du läsa mera om Svenska Yles kampanj Pressad: Pressad.
Och här Abitreenits kampanj Paineessa: Paineessa