Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bengt Östling: Ännu en vecka med Donald Trump

Från 2017
Uppdaterad 14.10.2017 13:29.
Bengt Östling på solterrassen i New York
Bild: Bengt Östling/Yle

Det är många som inte har förstått eller accepterat att Donald Trump nu faktiskt är president. Är han ens själv medveten om att han är ledare för världens största och mäktigaste stormakt? Det verkar ju inte alltid så på hans beteende.

Men månne inte. Han verkar väldigt självmedveten. Han har igen gått på i Twitter den senaste veckan. Kanske för att försvara sig mot de upplevda angreppen, eller för att få folk att tänka på annat.

Presidenten har till exempel kraftigt dementerat att han vill tiodubbla den amerikanska kärnvapenarsenalen. Eller att han är irriterad och önskar avskeda sin stabschef.

Ändå är det uppgifter som amerikanska medier har från flera olika källor i Vita huset.

Lögn går hem i USA?

Om Donald Trump sägs att hans mediastrategi går ut på att ljuga så mycket och så ofta att folk börjar tro på det. Själv tror han på det från början.

Dessutom har han igen återkommit till sina favoritfraser om fakemedia, om journalister som ljuger medvetet, om hur dåligt han behandlas i pressen, och framförallt i tv.

På torsdagen kom till och med stabschefen John Kelly ut med samma budskap.

- Jag är inte på väg att säga upp mig. Och jag har inte fått sparken idag, det kollade jag nyss med presidenten, skämtade Kelly.
Men han medgav att stabschefsjobbet inte är det bästa han har haft. Det bästa var som general ute i fält.

Trumps angrepp på pressen är inte lika skämtsamma. Han tycks till och med anse att många tv-bolag borde få sina sändningstillstånd indragna. Någon sådan möjlighet finns ju inte, men han får ofta sin publik på sin sida.

En föga ladylik kamp

Trumps första och tredje fru munhuggs om vem som ska få kalla sig ”First lady”.

Trumps första fru, Ivana, eller den nuvarande Melania, som förstås på riktigt innehar titeln första dam. För det är den sittande presidentens fru som har den titeln, och ingen ex.

Trump har ju faktiskt flera tidigare fruar, som alla också har fått barn med den nuvarande presidenten. Men att de ska behöva gräla och säga till på skarpen på Twitter och i medierna är ju lite speciellt.

Goda råd från Ivana?

Ivana Trump har gett ut en bok om sitt äktenskap med Donald Trump, som tog slut för 25 år sedan. Därför är hon extra mycket i medierna nu. Ska bli spännande att se hur läst den boken blir.

Hon berättade i en tv-intervju att hon hade erbjudits ambassadörsposten i Prag, men tackade nej.

Varför skulle hon förstöra sitt perfekta liv, sade hon, och räknade upp på vilka badorter hon tillbringade så många soliga lyxdagar som möjligt.

Hon berättade att hon hade god kontakt med Donald och gav goda råd, t.ex. uppmuntrade honom att fortsätta med twittrandet.

Allt om Trump är viktigt

Avsikten är inte att göra någon skvallerkolumn från USA. Men varje sak som handlar om Donald Trump och hans fruar handlar också om ekonomiskt välstånd, miljöns bevarande, militär säkerhet - och världsfreden.

Det anser också den republikanska senatorn Bob Corker. I en intervju i senaste söndags New York Times sade han att president Trumps övermod/våghalsighet/oförsiktighet hotar att dra in USA i ett tredje världskrig.

Det behövs en hel grupp äldre tjänstemän för att hålla Trump på gott humör, enligt New York Times och flera andra medier. Han måste fås att tänka på annat och glömma sitt raseri som snabbt kokar över i oöverlagda beslut - och nya meddelanden på de sociala medierna.

Vita Huset som ”vuxendagis”

Presidenten behandlar sitt ämbete som om det handlade om en reality show. Vita huset har blivit ett vuxendagis, och ingen hade tydligen vakt på söndag förmiddag när det kom extra många tweetar från Vita husets herre, sade senatorn ovanligt bitskt.

Nu verkar det vara ett fåtal amerikanska republikanska politiker som vågar kritisera presidenten. De som vill fortsätta i politiken har inte råd att stöta sig med landets ledare, som så uppenbart kan vara elak om han tycker det behövs.

Men Corker kandiderar inte i nästa val, så han vågar. Men presidenten hånar honom också för att han inte kandiderar. Och för att han är kortväxt.

”Mitt IQ är högst”

Frågan är om Trump tvingas infria sin utmaning till utrikesminister Rex Tillerson om att mäta sin IQ.

Det skedde här om dagen och det var inte första gången Trump skröt med sin intelligens. Det gjorde han upprepade gånger under valkampanjen.

Trump hade minsann den högsta IQ:n och det bästa ordförrådet.

Tummen i ögat på republikanerna

De amerikanska politikerna vågar inte riktigt sätta sig upp emot mobbaren Trump. Han framhåller sig ibland som en som står ovanför politiken. Och det tycker han resten av USA också kunde göra. Speciellt i kristider.

Ska vi oroa oss för partiernas framtid eller USAs, utropar många partikritiker.

I synnerhet som det verkar som om Steve Bannon, tidigare ideologisk stöttepelare i Vita huset, fortfarande har förtroende, och ett uppdrag.

Ett nytt Trumpparti, med internationell förebild?

Bannon åker land och rike runt och verkar uppvigla till politiskt motstånd mot republikanerna. I varje delstatsval, guvernörsval och liknande ser han till att det finns en Trumpvänlig högerkandidat.

Det är kanske inte så konstigt att Trump verkar ha ett gott samarbete med Frankrikes president Emmanuel Macron. Han har ju gjort just det, grundat ett nytt parti som rider på presidentens succé.

Presidentpartiet går ju bra i Ryssland också.

Tro inte Trump lämnar i rappet

Trump kan behöva ett helt eget parti. Med tanke på hur svårt Trump har att få igenom sina idéer om invandringspolitk, murbygget mot Mexiko, hälsovårdsreformer, skattereformen.

Alla har presenterats ganska löst sammansatta med fluffiga löften, framförda i olika tal runtom i landet och i tv, och på Twitter.

Men i USA har man haft det här tvåpartisystemet länge. Det kan mycket väl hända att ett nytt parti skulle ge lite mer innehåll åt den politiska debatten och utveckla de politiska besluten.

Men det är väl inte så många som tror det, om det tredje partiet ställer sig till höger om högerpartiet Republikanerna.

Många hoppas att Trump ska lämna presidentposten. Men det kan nog hända att det går åtta år till dess.

Och om Trump går, kommer vicepresidenten Pence i stället. Helt plötsligt kommer många att sakna lekstugan.

Diskussion om artikeln